Wykonanie

Pierwszy raz użyłam
selera jako głównego składnika surówki. Byłam bardzo zaskoczona jak można z prostego połączenia
selera z
jabłkiem uzyskać pyszną surówkę. Wcześniej
selera używałam raczej do zup i
mięs na ciepło.Składniki:1 średni
korzeń selera2 średnie
jabłka1/2
cytryny2 -3 łyżki
śmietanyszczypta
soliPrzygotowanie:
Seler i
jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wycisnąć
sok z cytryny i nim polać przygotowanego
selera i
jabłka ( z tą czynnością długo nie czekać, aby
seler i
jabłka nie zrobiły się ciemne).Wszystko wymieszać, dodać
śmietanę i szczyptę
soli. Ilość
śmietany zależy jak dużego użyjemy
selera.Surówka wychodzi delikatna w smaku i bardzo soczysta. Można ją przygotować nawet i godzinę wcześniej przed podaniem.