Wykonanie
Ptasie mleczko i nutellę mogłabym jeść w ilościach hurtowych ;-)Moje uwielbienie do
słodyczy jest moją słabością... ale kto ich nie ma?Ale od dziś nutelli nie kupię, ponieważ ten pyszny
orzechowo czekoladowy kremrobię sama.Wiem co jem i to jest najważniejsze.
Zero masła, tłuszczu i wyrzutów sumienia!Poniższe składniki można modyfikować.Zamiast
orzechów laskowych można użyć innych np.
pistacjowych,ziemnych lub
migdałów.
Czekoladę gorzką zastąpić może
mleczna.Krem jest idealny do kanapek, naleśników albo jedzenia go łyżką.;-)
Składniki:tabliczka
gorzkiej czekolady o zawartości 75%-80%
kakaoszklanka
orzechów laskowych (bądź innych ulubionych)1/2 szklanki brązowego / białego /
trzcinowego cukruniecała szklanka
mleka krowiego /
kokosowego ( jak krem będzie za gęsty dodajcie go jeszcze trochę)
Zacznijmy od
orzechów.
Wysypałam je na suchą patelnię.
Smażyłam kilka minut mieszając drewnianą łyżką.Skórka lekko się przypaliła.
Wysypałam je na czystą ściereczkę i pocierałam aż łuszcząca skórka poodpadała.
Zmiksowałam je w blenderze.
Zalałam je połową podgrzanego
mleka.Odstawiłam na chwilę, żeby masa orzechowa napęczniała i namiękła.
Czekoladę pokroiłam na małe kawałki.
W małym garnuszku podgrzałam resztę
mleka.Dodałam do niego
czekoladę.
Mieszałam, aż
czekolada się rozpuściła.
Masę
orzechową przelałam do blendera.Wlałam rozpuszczoną
czekoladę.
Na koniec wsypałam
cukier.
Wszystko miksowałam przez kilka minut.Masa się napowietrzyła.Przełożyłam ją do słoiczka.Trzymałam w lodówce.Mnie wyszło około 500 ml.Konsystencja masy zależy od czasu i przyrządów do miksowania.W moim kremie masa orzechowa jest wyczuwalna,ale podkreśla to tylko jeszcze bardziej jej rewelacyjny smak.Spróbujcie! Smacznego!