ßßß

Robiłam już oponki serowe.Przepis znajdziecie TU .
Do przesianej mąki dodałam żółtka, cukier wanilinowy, sodę i szczyptę soli.
Następnie cukier.
Dodałam śmietanę.
Ser przecisnęłam przez praskę i dokładnie wymieszałam wszystkie składniki.
Wyrobiłam ciasto na mięciutką masę.
Rozwałkowałam je na placki o grubości około 1 , 5 cm i wykraiwałam z nich kółeczka.W środku nich robiłam mniejsze dziurki - polecam kieliszek.
Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron.
Usmażone oponki wyjmowałam na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi,które wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Po ostygnięciu posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego!Zapraszam do spróbowaniapączków hiszpańskich, wiedeńskich lub inaczej gniazdek