Wykonanie
Wędzenie w woku podpatrzyłam u Berniki, zaciekawił mnie ten sposób, do tego stopnia iż spróbowałam sama coś uwędzić, właśnie w woku.U mnie wędziliśmy piersi z
indyka, wyszły smaczne wilgotne w środku, soczyste po prostu pyszne!

Składniki:Marynata:2 łyżki
oleju2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
soli ziołowej(u mnie Kamis)1 łyżeczka
pieprzu2 łyżeczki słodkiej
czerwonej papryki1 przeciśnięty ząbek
czosnku1 łyżeczka
przyprawy suszone pomidory z
bazylią i
czosnkiem(Kamis)Do wędzenia:1/3 szklanki
herbaty (u mnie zielona)1 łyżeczka
cukru1/4 szklanki
ryżu białegołyżeczka
przyprawy suszone pomidory z
bazylią i
czosnkiem2 kulki
ziela angielskiegogałązka
kopru

Wykonanie:Piersi z
indyka kroimy na grube plastry, myjemy osuszamy. Następnie smarujemy marynatą którą robimy z
oleju,
sosu sojowego plus
przyprawy, wkładamy do szczelnego pojemnika, odstawiamy na noc.Następnego dnia wsypujemy do woka (wyłożonego folią aluminiową)
ryż herbatę,
przyprawy, z patyczków do szaszłyków robimy "kratkę" na której położymy piersi.Wok rozgrzewamy około 5 minut(bez piersi) następnie układamy piersi na wspomnianej wcześniej kratce, przykrywamy szczelnie (najlepiej pokrywkę także owinąć folią aluminiową), wędzimy na najmniejszym ogniu około 30 - 35 minut. Czas wędzenia zależy jakiej grubości będą plastry
Indyka.