Wykonanie
Przepis ten podesłała mi fantastyczna osoba, którą poznałam jakiś czas temu. Elu, bardzo Ci dziękuję za przepis, jest genialny. Proszę o więcej ;) Dodatek
żurawiny sprawdził się. Dodatek słodko kwaśnej nuty do
kaszy, okazał się połączeniem idealnym!
Składniki:Kotlety:saszetka
kaszy gryczanej1
cebula1/2 czerstwej startej
bułkigarść
żurawinyjajkosól ziołowa do smaku (u mnie Kamis w młynku)2-3 łyżki
olejuDip:1/3 pęczka
kopru1/2 szklanki
jogurtu naturalnegoząbek
czosnkusól,
pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.Studzimy.W tym czasie robimy dip. Do
jogurtu dorzucamy pokrojony
koper, przeciśnięty przez praskę
czosnek, przyprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy - odstawiamy aby się " przegryzło.
Kasza ma już odpowiednią temperaturę - blendujemy, przekładamy do miski, Dorzucamy pokrojoną drobno
cebulę,
jajko,
bułkę,
żurawinę,
sól ziołową. Całość wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Formujemy kotlety - u mnie wyszło 6 małychNa rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki
oleju, smażymy bez panierowania na złoty kolor z obu stron.