Wykonanie
Zupa z
białą kiełbasą z dodatkiem
cebuli,
serów, a właściwie
serka topionego i żółtego. Całość zalana
piwem, brzmi ciekawie? Smak zupy mile mnie zaskoczył. Na pewno to danie powtórzę już niebawem. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody . Polecam wypróbować, w te chłodne dni. Rozgrzewa ;)


Składniki:1
Biała kiełbasa surowa200ml
piwa u mnie Książęce Burgundowe Trzy Słody200ml
bulionu ( u mnie wieprzowy)2
cebule4 garście startego
żółtego sera1
serek topiony ( u mnie kostka z
borowikami)łyżka
masła2 szczypty
majeranku2 szczypty
oregano1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
cukru4 kromki
bagietki
Wykonanie:
Białą kiełbasę kroimy w plastry (1,5 cm grubości).Podsmażamy na suchej rozgrzanej patelni, przekładamy do rondla.Na tej samej patelni rozpuszczamy
masło wrzucamy pokrojoną w
pióra cebulę, gdy się zeszkli dodajemy
cukier - w ten sposób
cebula się karmelizuje.Gotową
cebulę dokładamy do
kiełbasy.Wstawiamy na ogień, zalewamy
piwem, gotujemy około 5 minut,Następnie dodajemy
bulion,
serek topiony (zagęści zupę)Przyprawiamy
majerankiem i
oregano, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnekGotujemy jeszcze 15 minut,
serek w tym momencie nada zupie kremową konsystencję.Kromki bagiety wkładamy do tostera - robimy grzanki.Zupę przelewamy do miski, układamy kilka kromek na środku, zasypujemy startym
żółtym serem.Zapiekamy w mikrofali - opcja grill około 1 , 5 minuty, lub w nagrzanym piekarniku do 220*CPodajemy zaraz po przygotowaniu.Smacznego!