ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

nazwa

Wykonanie

Placki z sosem grzybowym, robiłam wcześniej podobnie, lecz tutaj do sosu dodałam piwo. W smaku sos zyskał innym smak, jest bardziej aromatyczny. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Potrawy które przedstawiłam z dodatkiem piwa, pokazują iż możemy dodawać nie tylko do mięs, ale także do wypieków, deserów i zup. Ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia. Bawmy się smakiem;)
Składniki:
( 2 porcje)
Ciasto:
ziemniaki - 4 sztuki ( Duże)
cebula - 1 sztuka
jajko - 1 sztuka
sól, pieprz - do smaku
1 łyżka mąki
4-5 łyżek oleju do smażenia
Sos grzybowy
Grzyby leśne (u mnie podgrzybek mrożony) ewentualnie pieczarki - 200 gram
2 łyżki śmietanki 30%
1i1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki piwa (u mnie Książęce Burgundowe Trzy Słody)
1 łyżka masła
sól, pieprz - do smaku
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta:
Obieramy i myjemy ziemniaki, osuszamy, następnie trzemy na drobnych oczkach.
Dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.
Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone wcześniej ziemniaki z płynu i wykorzystujemy skrobię, która nam się zebrała na dnie.
Dorzucamy jajko, łyżkę(płaską) mąki - nie dodajemy dużo, skrobia zwiąże ciasto.
Na początku wydaje się bardzo rzadkie, ale ono takie ma być.
Przygotowanie sosu grzybowego:
Kroimy grzyby na małe kawałki, jeśli macie mrożone, pokrojone, - rozmrażamy. Następnie podsmażamy na maśłe, po chwili zalewamy piwem, gotujemy 5 minut, potem wlewamy bulion.
Dodajemy liść laurowy ziele angielskie, przyprawy - chwilę dusimy i dodajemy Śmietanę.
Gotujemy jeszcze dosłownie minute - sos gotowy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta.
Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe placki układamy na talerzu i polewamy sosem.
Smacznego!
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/11/placki-ziemniaczane-z-sosem-grzybowym.html