Wykonanie
Placki z
sosem grzybowym, robiłam wcześniej podobnie, lecz tutaj do sosu dodałam
piwo. W smaku sos zyskał innym smak, jest bardziej aromatyczny. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Potrawy które przedstawiłam z dodatkiem
piwa, pokazują iż możemy dodawać nie tylko do
mięs, ale także do wypieków, deserów i zup. Ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia. Bawmy się smakiem;)

Składniki:( 2 porcje)Ciasto:
ziemniaki - 4 sztuki ( Duże)
cebula - 1 sztuka
jajko - 1 sztuka
sól,
pieprz - do smaku1 łyżka
mąki4-5 łyżek
oleju do smażenia
Sos grzybowyGrzyby leśne (u mnie podgrzybek mrożony) ewentualnie
pieczarki - 200 gram2 łyżki
śmietanki 30%1i1/2 szklanki
bulionu1/2 szklanki
piwa (u mnie Książęce Burgundowe Trzy Słody)1 łyżka
masłasól,
pieprz - do smaku1
listek laurowy2 kulki
ziela angielskiego
Wykonanie:Zaczynamy od przygotowania ciasta:Obieramy i myjemy
ziemniaki, osuszamy, następnie trzemy na drobnych oczkach.Dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie
skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.Obieramy
cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do
cebuli dodajemy odcedzone wcześniej
ziemniaki z płynu i wykorzystujemy
skrobię, która nam się zebrała na dnie.Dorzucamy
jajko, łyżkę(płaską)
mąki - nie dodajemy dużo,
skrobia zwiąże ciasto.Na początku wydaje się bardzo rzadkie, ale ono takie ma być.Przygotowanie
sosu grzybowego:Kroimy
grzyby na małe kawałki, jeśli macie mrożone, pokrojone, - rozmrażamy. Następnie podsmażamy na maśłe, po chwili zalewamy
piwem, gotujemy 5 minut,
potem wlewamy
bulion.Dodajemy
liść laurowy ziele angielskie,
przyprawy - chwilę dusimy i dodajemy
Śmietanę.Gotujemy jeszcze dosłownie minute - sos gotowy.Na rozgrzaną patelnię wlewamy
olej, kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta.Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe placki układamy na talerzu i polewamy sosem.

Smacznego!