Wykonanie
Oliwa z oliwek znana jest na całym świecie. Dla osób z basenu Morza Śródziemnego jest ona czymś więcej niż tylko dodatkiem do potraw. Od wieków miała ona znaczenie lecznicze, a nawet magiczne. Warto ją wprowadzić do swojej diety i przekonać się o jej dobroczynnych wartościach odżywczych.
Oliwki były uprawiane we wschodniej części Morza Śródziemnego już około 5000 roku p.n.e. Uprawa rozprzestrzeniła się do Turcji, Grecji i Egiptu, zanim jeszcze sięgnęła do południowych Włochy, Afryki i południowej Francji.
Oliwy z oliwek używano do
leków i różnych
maści. Stwierdzono również, że można dodawać ją do potraw, ponieważ nie tylko poprawia smak, ale również ma wiele wartości odżywczych.Dziś Włochy, Hiszpania i Grecja są wiodącymi producentami
oliwy z oliwek, która podobnie jak
wino, ma wiele różnych odmian. Każda posiada unikalne cechy, które warunkuje klimat i miejsce, w jakim rosną
oliwki.Rodzajów
oliwy z oliwek:Czysta
oliwa z oliwek (
Pure olive oil) - jest chemicznie rafinowana i filtrowana, aby

zneutralizować niepożądane silne smaki i zawartości kwasu. Tego typu
oliwa z oliwek jest najniższej jakości i zazwyczaj najtańsza.Virgin - określenie virgin oznacza, że
oliwa została wyprodukowana bez żadnych dodatków chemicznych, a więc nie zawiera rafinowanych
olei. Ma kwasowość mniejszą niż 2%, więc lepiej smakuje .Extra Virgin - ta
oliwa z oliwek pochodzi z pierwszego tłoczenia. Jest to najwyższej jakości
oliwa o doskonałym smaku, aromacie i zrównoważonej kwasowości.
Oliwa extra virgin jest mniej przetworzona niż
oliwa virgin, dzięki
czemu ma bardziej delikatny smak. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat oraz do maczania
chleba.
Oliwa z oliwek tłoczona na zimno - niektóre
oliwy z oliwek tłoczone są przy użyciu gorącej
wody i pary
wodnej. Ciepło zabiera jednak cenny i delikatny smaki
oliwy. Dlatego obecnie ulepszona
oliwa tłoczna jest na zimno. Najpierw pastę z
oliwek ogrzewa się do temperatury pokojowej w celu uniknięcia utraty smaku, a tłoczenie następuje przy użyciu zimnej
wody, co dodatkowo zatrzymuje cenne aromaty.
Oliwa z oliwek zawiera wszystkie witaminy i składniki odżywcze z
owoców oliwek. Spożywanie
oliwy z oliwek:Chroni od chorób
serca.Polepsza trawienie.Łagodzi objawy owrzodzenia i zapalenie błony śluzowej żołądka.Równoważy kwasy tłuszczowe w organizmie.Zmniejsza tworzenie kamieni żółciowych.Badania naukowe pokazują, że jedzenie dwóch łyżek
oliwy dziennie przez tydzień zmniejsza ilość złego cholesterolu LDL i zwiększa poziom przeciwutleniaczy we
krwi, co korzystnie wpływa na zdrowie . Kwas oleinowy zawarty w
oliwie ma szereg zalet. Chroni przed miażdżycą, wrzodami, cukrzycą i chorobami układu krążenia. Przeciwutleniacze wchodzące w skład produktów roślinnych, w tym w skład
oliwy z oliwek, są kluczowe w walce z
rakiem.7 Zastosowań
oliwy z oliwekGotowanie - zacznij używać
oliwy organicznej do gotowania lub zamiast
masła.
Olej do ciała - rozsmaruj
oliwę na swoim ciele lub twarzy po umyciu. Doskonale nawilży to skórę.Kontrola kręconych włosów, suchych skórek i paznokci - wystarczy nałożyć kroplę
oliwy na włosy i je przeczesać, by nabrały blasku i ładnie się układały.
Oliwę można wcierać również w skórki i paznokcie, dzięki
czemu staną się naturalnie piękne.Ulga w dokuczliwym
kaszlu lub drapiącym
bólu gardła - wypił łyżkę
oliwy z oliwek, aby złagodzić ból suchego lub podrażnionego gardło.Pielęgnacja garnków i patelni ze stali nierdzewnej -
oliwa z oliwek ogranicza powstawanie smug i przebarwień na naczyniach.Balsam do ust -
oliwa z oliwek jest idealnym balsamem do ust. Pomaga pielęgnować suche i spierzchnięte usta oraz doskonale sprawdza się jako balsam do rąk, szczególnie zimą.
Olej do kąpieli - dodaj kilka kropel
oliwy z oliwek do
wody podczas kąpieli. Korzyści dla skóry będą widoczne już po pierwszym użyciu.Oryginalną grecką
oliwę z oliwek znajdziesz w sklepie DaryGrecji.pl
Oliwa ManoliPochodzenie: Grecja, kreta południowa, Heraklion z doliny Messara. Jest to
oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno uzyskiwana z niepowtarzalnej odmiany
oliwek psilolia – koroneiki. Produkowana jest od
trzech pokoleń, wyłącznie według starych i sprawdzonych metod. Ma słodki,
owocowy, a zarazem delikatny i przyjemny smak. Kliknij w obrazek, aby przejść do sklepu .
Oliwa Sitia

Terra Creta Estate Kolmvari
Oliwa ta uzyskiwana jest z pierwszego tłoczenia na zimno.
Oliwa ta dostała tytuł: Najlepszej Międzynarodowej
Oliwy z Oliwek w roku: 2005, 2008, 2009, 2010, 2012. Wytwarzana jest z
oliwek pochodzących z regionu Kolymvari (Hania, Kreta). Kliknij w obrazek, aby przejść do sklepu.