ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA

SAŁATKA

nazwa

Wykonanie

SAŁATKA
Z LIŚĆMI BOTWINKI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
W OWOCOWO-BAZYLIOWYM DRESINGU
Dzisiaj mam dla Was sałatkę na wiosnę, chociaż lato za oknem ;) Efekt moich wypocin na warsztatach kulinarnych Dietetyczne Rewolucje organizowanych w ramach Fabryki Zdrowia przez OLEOFARM oraz andel's Cracow Hotel . Odbyły się one na początku kwietnia (tak wiem, zapłon to ja mam...ale poczekajcie na jeszcze starsze relacje ;) ) , zaś sałatka, która tutaj oglądacie przyniosła mi nagrodę w postaci volcheru na pyszną (mam nadzieję ) kolację w andel's Hotel w Krakowie oraz moc zdrowych produktów OLEOFARM'u - soku żurawinowego, oleju lnianego, soku z aloesu, prażonych pestek dyni solo, z sola morską, z cynamonem oraz książeczkę z przepisami z Fabryki Zdrowia. Do tego zniżki na pyszne produkty, jak np olej z pestek winogron tłoczony na zimno czy sok malinowy z lipą, których dodałam do tej sałatki :) Słowem - szaleństwo ;) Sałatka została doceniona
przez Panią Dietetyk - Katarzynę Wilkos i Szefa Kuchni Restauracji andel's Cracow Hotel - Rafała Kosińskiego, jako jedna z trzech najzdrowszych, najciekawszych i najładniej podanych kompozycji. Dumna jestem bardzo ;) Poniżej na zdjęciu widzicie Naszych Jurorów :)
W Dietetycznych Rewolucjach, organizowanych generalnie w różnych miastach Polski , w Krakowie, oprócz mnie ;) , miały okazję wziąć udział :
Gosia z http:// fochygochy.blogspot.com/
Beatka z http:// kuchniawzieleni.blogspot.com/
Ullcik z http://kuchnianawzgorzu.pl/
Malwinka z http:// gaskamalwinka.blogspot.com/
Justyna i Magda z http:// omnomnom-blog.blogspot.com/
Plaamka z http://plaamkaa.pl/
Poniżej Dziewczyny w migawce mojego Aparatu :)
W ramach warsztatów miałyśmy okazję poznać wszystkie produkty OLEOFARM'u, posmakować wszystkich zdrowych soków, pestek, pesteczek i innych pyszności. Potem zabrałyśmy się do pracy. W efekcie ja stworzyłam dwie dietetyczne wariacje - drugą sałatkę poznacie niebawem - czytaj jutro ;) Kiedy jury dyskutowało, my posmakowałyśmy wina, lekkiego i pysznego, choć wytrawnego. A na koniec spałaszowałyśmy nasze pyszne sałatki.
Ciesze się strasznie z takich miłych i spontanicznych akcji oraz zaproszeń. Jeszcze raz dziękuję Organizatorom za zaproszenie a Was zapraszam najpierw na przepis, a potem na końcu na relacje filmową z Warsztatów, dodaną przez Organizatorów - od razu zaznaczam, że kamera tak na mnie podziałała, ze pomyliłam składniki sałatki ;) Oryginalny przepis już tu :
Składniki :
kilkanaście bardzo młodych listków botwinki
3 duże liście sałaty lodowej
kilkanaście listków świeżej bazylii
3 plasterki szynki parmeńskiej
płatki migdałowe
olej z pestek winogron tłoczony na zimno
sok z granatu
sok malinowy z lipą
pieprz
Wszystkie wypłukane listki odsączamy na ręczniku papierowym. Sałatę rwiemy w palcach na bardzo małe kawałki, układamy na dnie miseczki. Na nią układamy małe paski szynki parmeńskiej - również rwane w palcach. Kilka listków botwinki kroimy w paseczki i posypujemy nimi sałatkę. Robimy dresing. Do osobnego naczynia nalewamy odrobinę, około 3 łyżki każdego, soku z granatu, soku malinowego z lipa i oleju z pestek winogron. Listki bazylii kroimy na paseczki, dorzucamy do dresingu, pieprzymy i całość mieszamy. Następnie polewamy sałatkę i posypujemy ją z wierzchu płatkami migdałowymi. Miseczkę dookoła dekorujemy listkami botwinki i bazylii. Smaczności ! :)
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/07/saatka-z-liscmi-botwinki-szynka.html