ßßß Cookit - przepis na Pasta do chleba z zielonego groszku i bulguru

Pasta do chleba z zielonego groszku i bulguru

nazwa

Wykonanie

Moja przyjaźń z groszkiem była taka sobie. Raczej nie przepadałam. Nie przeszkadzał mi szczególnie, ale gdyby nie istniał, pewnie nie zauważyłabym tego. Potem lubiłam coraz bardziej, a teraz to już jestem jego totalną fanką! Szczególnie, kiedy naczytałam się, że ma on wiele cennych witamin i przede wszystkim wegetarianie oraz weganie powinni go często spożywać. Zabrałam się więc z projekt groszek, niestety mrożony, bo tu jakoś nigdzie nie można dostać świeżego, a u mnie w ogrodzie to raczej nic porządnego nie wyrośnie, jedynie ślimaki by się ucieszyły. Niezależnie od groszku, nurtuje mnie od dawna sprawa past do chleba. Już kilka z nich mam opracowanych, ale jednak chciałabym mieć większy wybór i całkowicie zrezygnować z kupnych, ze względu na ich nie zawsze ciekawy skład. Tak więc moje dwa życzenia połączyłam w jedno i wykombinowałam przepyszną pastę, jest w prawdzie do chleba, ale najchętniej jadłabym ją samą, łyżkami, jak kiedyś taki jeden niezdrowy krem na literę n. Spróbujcie, jestem pewna, że polubicie. Jutro będzie o pysznym chlebie do tej pasty, zapraszam.
Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie Kochen ohne Knochen
ok. 150 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego, z puszki nie polecam)
bulgur, mniej więcej połowę objętości groszku (przed napęcznieniem)
1 łyżeczka curry
garść szczypiorku
sól
nieco oleju (nie z oliwy, bo robi się gorzki podczas miksowania, u mnie rzepakowy)
Bulgur zalać wrzątkiem. Wody wlać tylko tyle, aby przykrył powierzchnię bulguru, nie więcej. Przykryć i odstawić do napęcznienia. W międzyczasie ugotować groszek. Wodę należy najpierw doprowadzić do wrzenia, następnie dodać groszek i gotować tylko przez kilka minut. Mrożony wystarczy 5 minut, świeży pewnie jeszcze krócej. Zanim ziarnka groszku zaczną się rozpadać, jest gotowy. Odcedzić, ostudzić i wszystkie składniki zmiksować. Bulgur nie da się całkiem na gładko zmiksować, co ma bardzo pozytywny efekt, bo pasta ma wtedy bardziej konkretną strukturę.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/05/pasta-do-chleba-z-zielonego-groszku-i.html