Wykonanie
Ja tu znów z tym
groszkiem wyskakuję, jak Filip z konopi, ale nie
mogę się powstrzymać. Wiem, że wielu z Was go nie lubi (
groszku, nie Filipa), ale ja nie przestanę Was do niego zachęcać. Stanowi on cenne źródło ważnych witamin. Niedawno robiłam pastę, ale dziś, z braku czasu, dosłownie podczas blogowania, zrobiłam jej błyskawiczną, pyszną wersję. Czas przygotowania to ok. 7 minut. Smak genialny, wartości odżywcze idealne, kolor piękny. Pasta smakuje cudownie z
chlebem pełnoziarnistym, własnej produkcji (polecam podstawowy przepis, na jego bazie można piec dowolne
chleby, można dodać też zakwasu). Zapraszam.Szybka pasta z
groszkuok. 150 g
zielonego groszku (mrożonego lub świeżego, z puszki nie polecam)1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
musztardysólchiliGroszek ugotować.
Wodę należy najpierw doprowadzić do wrzenia, następnie dodać
groszek i gotować tylko przez kilka minut. Mrożony wystarczy 5 minut, świeży pewnie jeszcze krócej. Zanim ziarnka
groszku zaczną się rozpadać, jest gotowy. Odcedzić, dodać pozostałe składniki i rozgnieść na gładko widelcem.