ßßß Cookit - przepis na Ekspresowa pasta groszkowa

Ekspresowa pasta groszkowa

nazwa

Wykonanie

Ja tu znów z tym groszkiem wyskakuję, jak Filip z konopi, ale nie mogę się powstrzymać. Wiem, że wielu z Was go nie lubi (groszku, nie Filipa), ale ja nie przestanę Was do niego zachęcać. Stanowi on cenne źródło ważnych witamin. Niedawno robiłam pastę, ale dziś, z braku czasu, dosłownie podczas blogowania, zrobiłam jej błyskawiczną, pyszną wersję. Czas przygotowania to ok. 7 minut. Smak genialny, wartości odżywcze idealne, kolor piękny. Pasta smakuje cudownie z chlebem pełnoziarnistym, własnej produkcji (polecam podstawowy przepis, na jego bazie można piec dowolne chleby, można dodać też zakwasu). Zapraszam.
Szybka pasta z groszku
ok. 150 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego, z puszki nie polecam)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka musztardy
sól
chili
Groszek ugotować. Wodę należy najpierw doprowadzić do wrzenia, następnie dodać groszek i gotować tylko przez kilka minut. Mrożony wystarczy 5 minut, świeży pewnie jeszcze krócej. Zanim ziarnka groszku zaczną się rozpadać, jest gotowy. Odcedzić, dodać pozostałe składniki i rozgnieść na gładko widelcem.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/09/ekspresowa-pasta-groszkowa.html