Wykonanie
Dziś przygotowałam specjalnie dla Was przepis na pyszną pastę kanapkową z
awokado. Do jej przygotowania nie potrzebujecie blendera, wystarczy widelec. Dojrzałe
awokado bardzo łatwo się rozgniata. Pastę z tego
owocu możecie przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Jeśli pasta zmieni kolor na brązowy to tylko dlatego, że utleniają się związki, które są w nim zawarte, smak takiej pasty się nie zmieni, jedynie wygląd będzie mniej atrakcyjny. Dlatego pastę najlepiej zjadać na świeżo. Jeśli jednak chcecie zachować jej zielony kolor dodajcie więcej
soku z cytryny lub
limonki, powinien on zatrzymać proces utleniania.

Składniki:1 dojrzałe
awokado,1
papryczka chilli lub pepperoni,1 łyżeczka pasty tahini,1 łyżeczka
musztardy rosyjskiej (lub słodko-ostrej),1/2 łyżeczki
soku z cytryny,
sól.

Przygotowanie:
Awokado nacinamy nożem dookoła, łapiemy w obie ręce i przekręcamy w przeciwne strony. Otrzymujemy dwie połówki, z których łatwo wydłubać cały miąższ, który przekładamy do miseczki.Dodajemy
sok z cytryny i widelcem rozdrabniamy całe
awokado, tworząc pastę. Dodajemy tahini oraz
musztardę i mieszamy.Papryczkę kroimy w drobne kawałki i dodajemy do pasty, można dodać również pestki, pasta będzie smaczniejsza, gdy będzie ostra.
