Wykonanie
Najpyszniejsza jaką do tej
pory udało mi się zrobić. Przypomina wprawdzie trochę naszą rodzimą
ćwikłę z
chrzanem, ale
powiem śmiało, że ją jeszcze nieco przewyższa. Dzięki
jabłku i cebuli? A może to
słonecznik najbardziej się do tego przyczynił. Spróbujcie sami, twierdzę nawet, że świetnie nadaje się na święta. Jeżeli jednak dla Was w święta muszą być najprawdziwsze, tradycyjne dania bez innowacji, polecam na inne okazje, na przykład do pracy na kanapki. Do tego koniecznie chrupki,
pełnoziarnisty chleb. Czy zaburczało Wam w brzuchach? Może nawet Ci, którzy nie lubią
buraczków, przekonają się?P. S.Czy u Was też jest biało za oknami? Dlaczego każdego roku jesteśmy zaskoczeni zimą, nigdy tego nie zrozumiem ;-)2 średnie
buraki2 średnie
cebule2 małe
jabłka lub 1 duże1/4 szklanki
nasion słonecznikanieco
oliwy z oliwek2 – 3 łyżki startego
chrzanu (ilość zależy od jego ostrości)
sól do smaku
ocet owocowy do smaku
Buraczki ugotować ze skórką do miękkości. W tym czasie
cebule pokroić w kostkę i usmażyć na złoto z
oliwą. Ugotowane i ostudzone
braki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami.
Jabłko również obrać i zetrzeć na tej samej tarce.
Ziarna słonecznika zmielić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe.Można zamknąć w słoiczki na zapas, należy wtedy słoiczki wysterylizować,
sałatkę doprowadzić do wysokiej temperatury, umieścić w słoiczkach i gorące zamykać. Jak wysterylizować słoiczki opisałam tutaj .Inne moje przepisy z
buraczkami:przekąska z
gruszki i
buraczka