Wykonanie
Witajcie! Nie macie pojęcia, jak się z tej drożdżówki cieszę. Nie byłabym sobą, gdybym nie snuła
planów i nie myślała: „następnym razem poprawię to i owo“..., ale najważniejsze jest to, że od teraz nie potrzebuję
masła, ani
jajek, aby wyprodukować całkiem zjadliwą drożdżówkę! Wszystkiemu
winna jest Justinka. Wczoraj wieczorem nabrałam u niej apetytu na
ciasto drożdżowe i z miejsca ruszyłam do kuchni. Bazowałam na przepisie, który wcześniej już wypróbowałam, zamieniając
masło na
olej, a
mleko krowie, na
mleko ryżowe. Zamiast
jajka dodałam
banana. Jego smaku w gotowym cieście właściwie się nie wyczuwa. Kruszonka też jest wegańska, tę już sobie wcześniej wykombinowałam i jest jeszcze pyszniejsza niż ta tradycyjna. Jak przystało na jesień, nie mogło zabraknąć
śliwek.Koniecznie zachęcam Was do spróbowania, nawet jeżeli nie przykładacie wagi do wegańskiej diety. Kto wie, może kiedyś Wam się zdarzyć, że w lodówce nie będziecie
mieć ani jednego
jajka, a goście niezapowiedziani goście już tuż, tuż.P. S.Od teraz moje zdjęcia będą miały znaczek z napisem „vegan“ lub „vegetarian“, abyście od razu mogli rozpoznać, czy danie jest wegańskie, czy wegetariańskie. Jak Wam się ten pomysł podoba?450 g
mąki (u mnie orkiszowa)1
banan, rozgnieciony na gładko widelcem2 łyżki
oleju o neutralnym smaku, na przykład rzepakowego lub
słonecznikowego3 łyżki
brązowego cukru, trzcinowego245 ml
mleka roślinnego (u mnie
ryżowe)1 saszetka
drożdży suszonych1/2 łyżeczki
solikilka
śliwekWszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto urosło. Po godzinie, wyrobić ciasto z dodatkiem
mąki, aż będzie gładkie i wyłożyć je na blachę.
Śliwki wypestkować i połówki ułożyć na cieście. Posypać kruszonką i odczekać pół godziny, aż drożdżówka trochę podrośnie. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przy ok. 180 ˚C przez ok. 30 minut.Kruszonka
olej (na oko)
brązowy cukier trzcinowy (na oko)
mąka (na oko)
Olej wymieszać z
cukrem.
Mąkę umieścić w misce, dolewać po trochu
olej z
cukrem i mieszać łyżką, aż stworzą się kulki. W razie potrzeby dodać jednego ze składników.Prawdę mówiąc,
cukier też powinnam zastąpić, na przykład
syropem z agawy, ale niestety mam na niego alergię, co za pech, w najbliższym czasie
będę poszukiwać produktów alternatywnych.Wy możecie użyć
syrop z agawy,
syrop klonowy (choć jego cena odstrasza), wtedy może trzeba będzie dodać nieco więcej
mąki.