ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka wegańska

Drożdżówka wegańska

nazwa

Wykonanie

Witajcie! Nie macie pojęcia, jak się z tej drożdżówki cieszę. Nie byłabym sobą, gdybym nie snuła planów i nie myślała: „następnym razem poprawię to i owo“..., ale najważniejsze jest to, że od teraz nie potrzebuję masła, ani jajek, aby wyprodukować całkiem zjadliwą drożdżówkę! Wszystkiemu winna jest Justinka. Wczoraj wieczorem nabrałam u niej apetytu na ciasto drożdżowe i z miejsca ruszyłam do kuchni. Bazowałam na przepisie, który wcześniej już wypróbowałam, zamieniając masło na olej, a mleko krowie, na mleko ryżowe. Zamiast jajka dodałam banana. Jego smaku w gotowym cieście właściwie się nie wyczuwa. Kruszonka też jest wegańska, tę już sobie wcześniej wykombinowałam i jest jeszcze pyszniejsza niż ta tradycyjna. Jak przystało na jesień, nie mogło zabraknąć śliwek.
Koniecznie zachęcam Was do spróbowania, nawet jeżeli nie przykładacie wagi do wegańskiej diety. Kto wie, może kiedyś Wam się zdarzyć, że w lodówce nie będziecie mieć ani jednego jajka, a goście niezapowiedziani goście już tuż, tuż.
P. S.
Od teraz moje zdjęcia będą miały znaczek z napisem „vegan“ lub „vegetarian“, abyście od razu mogli rozpoznać, czy danie jest wegańskie, czy wegetariańskie. Jak Wam się ten pomysł podoba?
450 g mąki (u mnie orkiszowa)
1 banan, rozgnieciony na gładko widelcem
2 łyżki oleju o neutralnym smaku, na przykład rzepakowego lub słonecznikowego
3 łyżki brązowego cukru, trzcinowego
245 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
1 saszetka drożdży suszonych
1/2 łyżeczki soli
kilka śliwek
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto urosło. Po godzinie, wyrobić ciasto z dodatkiem mąki, aż będzie gładkie i wyłożyć je na blachę. Śliwki wypestkować i połówki ułożyć na cieście. Posypać kruszonką i odczekać pół godziny, aż drożdżówka trochę podrośnie. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przy ok. 180 ˚C przez ok. 30 minut.
Kruszonka
olej (na oko)
brązowy cukier trzcinowy (na oko)
mąka (na oko)
Olej wymieszać z cukrem. Mąkę umieścić w misce, dolewać po trochu olej z cukrem i mieszać łyżką, aż stworzą się kulki. W razie potrzeby dodać jednego ze składników.
Prawdę mówiąc, cukier też powinnam zastąpić, na przykład syropem z agawy, ale niestety mam na niego alergię, co za pech, w najbliższym czasie będę poszukiwać produktów alternatywnych.
Wy możecie użyć syrop z agawy, syrop klonowy (choć jego cena odstrasza), wtedy może trzeba będzie dodać nieco więcej mąki.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/09/weganska-drozdzowka-bez-jajek-bez-masa.html