ßßß Cookit - przepis na Kalarepa z rzodkiewką i szparagami

Kalarepa z rzodkiewką i szparagami

nazwa

Wykonanie

Wiecie, że lubię zaskoczenia smakowe i nietypowe połączenia. Niby zwykłe składniki, a jednak interesujące. Bo czy jadacie na co dzień, smażone rzodkiewki? I to jeszcze z kalarepą i szparagami? Przepis znalazłam u Joanny, autorki bloga łasuch w kuchni . Danie zrobiłam z białymi szparagami i było bardzo pyszne, choć następnym razem spróbuję z zielonymi. Ugotowałam je już ładnych kilka dni temu, a ponieważ tu warsztaty, tam warsztaty, udało mi się dopiero dziś Wam zaprezentować i mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno na szparagi w waszej okolicy.
Szparagi mają wiele cennych właściwości, a do tego są niskokaloryczne. Zachęcam, jeżeli nie teraz, to najpóźniej w przyszłym roku :-)
1 pęczek szparagów
1 pęczek rzodkiewek
1 kalarepka
olej do smażenia
odrobina soli
Szparagi obrać dokładnie, odciąć dolną końcówkę, pokroić na kawałki o 2 – cm długości.
Ugotować je na półtwardo w osolonej wodzie (ok. 15 min). W międzyczasie pokroić rzodkiewki w ćwiartki lub większe w ósemki, a kalarepę w słupki. Odcedzone szparagi, kalarepę i rzodkiewki smażyć powoli do miękkości, na koniec posolić.
Najlepiej smakuje z ziemniakami, u mnie z dodatkiem pesto z bazylii (sposób przygotowania identyczny jak pesto z rukoli).
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/07/kalarepa-z-rzodkiewka-i-szparagami.html