Wykonanie
Wiecie, że lubię zaskoczenia smakowe i nietypowe połączenia. Niby zwykłe składniki, a jednak interesujące. Bo czy jadacie na co dzień, smażone rzodkiewki? I to jeszcze z
kalarepą i szparagami? Przepis znalazłam u Joanny, autorki bloga łasuch w kuchni . Danie zrobiłam z białymi
szparagami i było bardzo pyszne, choć następnym razem spróbuję z zielonymi. Ugotowałam je już ładnych kilka dni temu, a ponieważ tu warsztaty, tam warsztaty, udało mi się dopiero dziś Wam zaprezentować i mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno na
szparagi w waszej okolicy.
Szparagi mają wiele cennych właściwości, a do tego są niskokaloryczne. Zachęcam, jeżeli nie teraz, to najpóźniej w przyszłym roku :-)1 pęczek
szparagów1 pęczek
rzodkiewek1
kalarepkaolej do smażeniaodrobina
soliSzparagi obrać dokładnie, odciąć dolną końcówkę, pokroić na kawałki o 2 – cm długości.Ugotować je na półtwardo w osolonej wodzie (ok. 15 min). W międzyczasie pokroić
rzodkiewki w ćwiartki lub większe w ósemki, a
kalarepę w słupki. Odcedzone
szparagi,
kalarepę i
rzodkiewki smażyć powoli do miękkości, na koniec posolić.Najlepiej smakuje z
ziemniakami, u mnie z dodatkiem pesto z
bazylii (sposób przygotowania identyczny jak pesto z
rukoli).