Wykonanie
Dziś obiecane tsatsiki. Klasyka kuchni greckiej, nie może jej zabraknąć na żadnym talerzu z tego regionu. Dodaje się dosłownie do wszystkiego. Do grillowanych warzyw, do
sałaty, do
chleba, z
oliwkami. Z dużą ilością
czosnku i świeżym smakiem
ogórka, świetnie uzupełni każde danie. Trochę przypomina mi się nasza polska mizeria i kojarzy właściwie z latem. Świeże
ogórki byłyby idealne, ale czas mi jakoś umknął, sezon
ogórkowy się skończył i teraz muszę zadowolić się
ogórkiem importowanym.
Wrócę jednak z całą pewnością do tematu w sezonie i powtórzę ten smakołyk we właściwym wydaniu.A tymczasem, spróbujcie jeżeli nie
mieliście jeszcze okazji, z pewnością przypadnie Wam do gustu.Tsatsiki:1 świeży duży
ogórek lub kilka małych500 g
jogurtu (najlepiej greckiego, ze sporą zawartością tłuszczu)2 łyżki dobrej
oliwy z oliwek1 łyżka
octu (można pominąć)
sólświeży
czosnekOgórka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić i odstawić na 20 minut, aż puści
wodę.
Wodę odcisnąć i wylać. Do
ogórka dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.