Wykonanie
Tzatziki jest popularnym greckim dipem, składającym się z
jogurtu,
czosnku i świeżego
ogórka.Tegoroczne wypoczynek spędziłem w Grecji. Zajadałem się tym przysmakiem codziennie. Gdy przygotowuję je w domu powracam wspomnieniami do skąpanego w słońcu Rodos. Możemy je podawać jako dodatek do warzyw,
pieczywa lub
mięs z grilla. Polecam Wam przygotowanie tego prostego dipu zarówno jako dodatek do dań lub jako przystawkę.




Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 4 , 50 złSKŁADNIKI:1/2 świeżego
ogórka200 g gęstego
jogurtu tupu greckiego2 żabki
czosnkusól,
pieprz1 łyżeczka
oliwy z oliwekPRZYGOTOWANIE:
Ogórka należy obrać i przeciąć na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki. Przetrzeć na tarce o małych oczkach. Starkowanego
ogórka należy posolić i odstawić na 10 min. Odsączamy
wodę, którą puścił
ogórek. Dodajemy
jogurt oraz przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
oliwą. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Podajemy z
pieczywem. Mniam :)