ßßß Cookit - przepis na Zapiekany fenkuł (koper włoski)

Zapiekany fenkuł (koper włoski)

nazwa

Wykonanie

Dla tych, którzy nie oswoili się jeszcze z tym warzywem, prezentuję kolejne, bardzo łatwe i smaczne danie. Ja już dawno jestem z nim za pan brat i mam w zanadrzu kilka różnych przepisów, które co jakiś czas będą się tu pojawiać. Jeden już był tutaj .
Dziś przygotowałam z serem i bez sera w dwóch oddzielnych foremkach. Już wspominałam kiedyś, że u nas w domu jest trochę pogmatwane, ja jestem wegetarianką, natomiast moja druga połówka nie je sera. Na szczęście dogadaliśmy się w kwestii piekarnika i tolerujemy na wzajem rzeczy których nie jemy, gdy pieką się razem obok siebie. Oczywiście muszą mieć oddzielne naczynia :-)
1 fenkuł (wystarczy na dwie porcje)
1 cebula
1 jajko
trochę oliwy do smażenia
śmietana do zup i sosów
opcjonalnie plasterki sera, np. Goudy
pomidorki koktailowe
przyprawy jakie lubicie (ja użyłam sól i tabasco)
Cebulę pokroić, usmażyć na złoto. W tym czasie pokroić fenkuł w kostkę. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkiem i przyprawami. Wszystko umieścić w dużej misce, dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki żaroodpornej. Na wierzch ułożyć plasterki sera i połówki pomidorów koktailowych. Piec ok. 0,5 godziny przy temperaturze ok. 180 ˚C.
Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i zapewniam, że będzie Wam smakowało :-)
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/02/zapiekany-fenku.html