Wykonanie
Dla tych, którzy nie oswoili się jeszcze z tym warzywem, prezentuję kolejne, bardzo łatwe i smaczne danie. Ja już dawno jestem z nim za pan brat i mam w zanadrzu kilka różnych przepisów, które co jakiś czas będą się tu pojawiać. Jeden już był tutaj .Dziś przygotowałam z
serem i bez
sera w dwóch oddzielnych foremkach. Już wspominałam kiedyś, że u nas w domu jest trochę pogmatwane, ja jestem wegetarianką, natomiast moja druga połówka nie je
sera. Na szczęście dogadaliśmy się w kwestii piekarnika i tolerujemy na wzajem rzeczy których nie jemy, gdy pieką się razem obok siebie. Oczywiście muszą
mieć oddzielne naczynia :-)1 fenkuł (wystarczy na dwie porcje)1
cebula1
jajkotrochę
oliwy do smażenia
śmietana do zup i
sosówopcjonalnie plasterki
sera, np. Goudy
pomidorki koktailowe
przyprawy jakie lubicie (ja użyłam
sól i
tabasco)
Cebulę pokroić, usmażyć na złoto. W tym czasie pokroić fenkuł w kostkę.
Śmietanę wymieszać dokładnie z
jajkiem i
przyprawami. Wszystko umieścić w dużej misce, dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki żaroodpornej. Na wierzch ułożyć plasterki
sera i połówki
pomidorów koktailowych. Piec ok. 0,5 godziny przy temperaturze ok. 180 ˚C.Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i zapewniam, że będzie Wam smakowało :-)