ßßß Cookit - przepis na Tiramisu z borówkami

Tiramisu z borówkami

nazwa

Wykonanie

Tiramisu to chyba najpopularniejszy włoski deser na świecie. Składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Moja wersja tiramisu nieco odbiega od oryginału, ponieważ mocne espresso zastąpiłam kawą zbożową i nie dodałam do masy jajek. Tiramisu przygotowałam z myślą o dzieciach, które raczej nie przepadają za aromatem mocnej kawy. Myślę, że moja wersja tiramisu na pewno przypadnie go gustu zarówno małym jak i dużym łasuchom.
Składniki, 4 porcje:
1 opakowanie serka mascarpone 250 g
250 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z limonki/cytryny
1 płaska łyżka kawy zbożowej
1/4 szklanki mleka
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
200 g borówek
orzechy laskowe
4 kostki mlecznej czekolady
Wykonanie:
Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z limonki/cytryny na gładką masę. Kawę zbożową zalać gorącą wodą do połowy kubka i dolać mleko. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć ją z serkiem. Umyć borówki i przygotować pucharki do deseru.
Na dnie pucharków ułożyć pokruszone biszkopty i polać je kawą. Na biszkopty wyłożyć porcję masy serowo-śmietankowej ( około 1,5 łyżki), masę posypać odrobiną borówek. Następnie znów ułożyć warstwę biszkoptów, nasączyć je kawą i przykryć je warstwą serka. Wierzch deseru posypać borówkami. Deser wstawić do lodówki na 4 godziny w celu schłodzenia.
Przed podaniem deser udekorować posiekanymi orzechami laskowymi lub tartą mleczną czekoladą.
Źródło:http://smakowisko.pl/tiramisu-z-borowkami