Wykonanie
Tiramisu to chyba najpopularniejszy włoski deser na świecie. Składa się z warstwy
biszkoptu nasączonej bardzo mocną
kawą espresso oraz
likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z
sera mascarpone,
jajek,
cukru i
śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych
płatków gorzkiej czekolady. Moja wersja tiramisu nieco odbiega od oryginału, ponieważ mocne
espresso zastąpiłam
kawą zbożową i nie dodałam do masy
jajek. Tiramisu przygotowałam z myślą o dzieciach, które raczej nie przepadają za aromatem mocnej
kawy. Myślę, że moja wersja tiramisu na pewno przypadnie go gustu zarówno małym jak i dużym łasuchom.Składniki, 4 porcje:1 opakowanie
serka mascarpone 250 g250 ml
śmietanki kremówki 30%3 łyżki
cukru pudru1 łyżka soku z limonki/cytryny1 płaska łyżka
kawy zbożowej1/4 szklanki
mleka1 opakowanie podłużnych
biszkoptów200 g
borówekorzechy laskowe4 kostki
mlecznej czekoladyWykonanie:
Serek mascarpone utrzeć z
cukrem pudrem i
sokiem z limonki/cytryny na gładką masę.
Kawę zbożową zalać gorącą
wodą do połowy kubka i dolać
mleko. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć ją z
serkiem. Umyć
borówki i przygotować pucharki do deseru.Na dnie pucharków ułożyć pokruszone
biszkopty i polać je
kawą. Na
biszkopty wyłożyć porcję masy
serowo-śmietankowej ( około 1,5 łyżki), masę posypać odrobiną
borówek. Następnie znów ułożyć warstwę
biszkoptów, nasączyć je
kawą i przykryć je warstwą
serka. Wierzch deseru posypać
borówkami. Deser wstawić do lodówki na 4 godziny w celu schłodzenia.Przed podaniem deser udekorować posiekanymi
orzechami laskowymi lub tartą
mleczną czekoladą.