Wykonanie

Po krótkiej nieobecności na blogu wracam do Was z przepisem na pyszne risotto ze
szparagami,
selerem naciowym i
rzodkiewką. Autorem przepisu jest Adrian Feliks, u którego gościłam niedawno na warsztatach. Risotto wg przepisu Adriana przygotowałam już kilka
razy. Zawsze wyszło pyszne, kremowe i aromatyczne. Sezon na
szparagi już się skończył, jednak zamiast nich można dodać
kalafior, który jest dostępny przez większość roku. Zachęcam do wypróbowania.Składniki ( 2 porcje):5
szparagów zielonych lub 1/2
kalafiora140 g
ryżu arborio1/2
cebuli1 łodyga
selera naciowego150 ml białego
wytrawnego wina500 ml rosołu3
rzodkiewki1/2
jabłka200 ml
śmietany 36%80 g tartego
parmezanu50 g zimnego
masła60 ml
oleju rzepakowegosól,
pieprzWykonanie:
Zielone szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce ( około 1,5 cm od dołu). Następnie przygotować wszystkie warzywa:
cebulę i
jabłko pokroić w drobną kostkę,
rzodkiewkę w paski,
seler w plastry,
kalafior ( same główki) przekroić na cztery części,
szparagi pokroić w w małe kawałki ( główki zostawiamy na sam koniec).W rondlu rozgrzać
olej rzepakowy. Do rondla wsypać
ryż oraz
cebulę. Całość należy szklić do momentu, aż
ryż będzie prawie przezroczysty (
cebulka nie może się przypalić ani mocno zbrązowieć – najlepiej robić to na małym ogniu cały czas mieszając). Następnie całość podlać
winem i poczekać, aż
ryż wchłonie cały płyn.Do
ryżu dodać
seler,
rzodkiewkę,
szparagi ( lub
kalafior) i podlać jedną chochlą rosołu. Odczekać, aż
ryż wchłonie cały rosół ( w tym czasie kilka
razy przemieszać
ryż) i powtarzać tę czynność do momentu kiedy
ryż będzie al dente ( około 5-6 podlań, podczas kolejnych podlań należy cały czas stać przy rondlu i często mieszać
ryż). Podczas ostatniego podlania do
ryżu dodać główki
szparagów oraz
jabłko. Następnie do rondla dodać
śmietanę i mieszać tak długo, aż
śmietana zgęstnieje. Kiedy
śmietana zgęstnieje dodać tarty
parmezan oraz zimne
masło. Całość doprawić do smaki
solą i
pieprzem. Risotto powinno
mieć konsystencję pół płynną, a po nałożeniu na talerz powinno się rozlać.

