ßßß Cookit - przepis na Kurczak w miodowo-musztardowym sosie

Kurczak w miodowo-musztardowym sosie

nazwa

Wykonanie

Po postnej Wigilii w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenie należy zjeść jakieś dobre mięsko. Zazwyczaj na naszych stołach królują schab ze śliwkami, soczysta pieczeń lub drób. Moją propozycją na świąteczny obiad jest kurczak w sosie miodowo-musztardowym na sałacie z rukoli i pomarańczy. Danie wygląda bardzo świątecznie, a do tego jest miłą odmianą w stosunku do standardowych potrwa jakie jadamy na co dzień. W końcu Boże Narodzenie to wyjątkowy czas i miło jest zjeść coś nowego.
Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
2 łyżki miodu
3 łyżki musztardy dijon
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
2 łyżki soku z cytryny
100 g rukoli
2 pomarańcze
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki ziół do sałatek
sól i pieprz
Wykonanie:
Piersi z kurczaka oczyścić, oprószyć solą i pieprzem. W miseczce przygotować sos miodowo-musztardowy. Połączyć razem miód, musztardę, sok z cytryny i mieloną paprykę, energicznie wymieszać. Piersi z kurczaka zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć piersi z każdej strony przez 4-5 minut, aż się zrumienią. Na patelnię wlać resztę marynaty, całość podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Od czasu do czasu należy zajrzeć do mięsa i przewrócić je na drugą stronę, oraz w razie potrzeby podlać odrobiną wody. W międzyczasie przygotować sałatkę. Opłukać rukolę i przełożyć do większej miski. Przygotować dressing. Połączyć ze sobą pozostałą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, zioła do sałatek oraz sól i pieprz. Energicznie ubijać przez chwilę trzepaczką. Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski z rukolą. Sos połączyć z sałatą chwilę przed podaniem. Sałatę wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka i pomarańczy.
Źródło:http://smakowisko.pl/kurczak-w-miodowo-musztardowym-sosie