Wykonanie
Po postnej Wigilii w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenie należy zjeść jakieś dobre
mięsko. Zazwyczaj na naszych stołach królują
schab ze
śliwkami, soczysta pieczeń lub
drób. Moją propozycją na świąteczny obiad jest
kurczak w sosie
miodowo-
musztardowym na sałacie z
rukoli i
pomarańczy. Danie wygląda bardzo świątecznie, a do tego jest miłą odmianą w stosunku do standardowych potrwa jakie jadamy na co dzień. W końcu Boże Narodzenie to wyjątkowy czas i miło jest zjeść coś nowego.Składniki:1/2 kg
piersi z kurczaka2 łyżki
miodu3 łyżki
musztardy dijon1 łyżka słodkiej mielonej
papryki2 łyżki
soku z cytryny100 g
rukoli2
pomarańcze5 łyżek
oliwy z oliwek2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
ziół do sałatek
sól i
pieprzWykonanie:
Piersi z kurczaka oczyścić, oprószyć
solą i
pieprzem. W miseczce przygotować sos
miodowo-
musztardowy. Połączyć razem
miód,
musztardę,
sok z cytryny i mieloną
paprykę, energicznie wymieszać.
Piersi z kurczaka zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy z oliwek i podsmażyć piersi z każdej strony przez 4-5 minut, aż się zrumienią. Na patelnię wlać resztę marynaty, całość podlać odrobiną
wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Od czasu do czasu należy zajrzeć do
mięsa i przewrócić je na drugą stronę, oraz w razie potrzeby podlać odrobiną
wody. W międzyczasie przygotować
sałatkę. Opłukać
rukolę i przełożyć do większej miski. Przygotować dressing. Połączyć ze sobą pozostałą
oliwę z oliwek,
ocet balsamiczny,
zioła do sałatek oraz
sól i
pieprz. Energicznie ubijać przez chwilę trzepaczką.
Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski z
rukolą. Sos połączyć z
sałatą chwilę przed podaniem.
Sałatę wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć kawałki
kurczaka i
pomarańczy.