Wykonanie

Ostatnio zamiast wypiekać ciasta często robię muffinki lub babeczki. Są proste i szybkie w przygotowaniu, poza tym ostatnio każdy chętniej sięga po małą babeczkę niż kawałek ciasta. A gdy
mąkę pszenną zamienimy na pełnoziarnistą będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Sezon
owocowy w pełni dlatego zachęcam do babeczkowych eksperymentów.Składniki, 24 sztuki:300 g
mąki pszennej120 g
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 duże opakowanie
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
przyprawy do piernikaszczypta
soli1/2 łyżeczki
olejku waniliowego2
jajka200 ml
jogurtu naturalnego120 ml
oleju rzepakowego300 g
jabłek100 g
nektarynek lub
brzoskwińKruszonka:200 g
mąki pszennej100 g
cukru100 g
margarynyWykonanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
Jabłka i
nektarynki (
brzoskwinie) umyć.
Jabłka obrać, wydrążyć pestki i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Nektarynki (
brzoskwinie) również pokroić w kostkę.W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej – składniki mokre. Następnie składniki mokre przelać do miski ze składnikami suchymi oraz dorzucić
owoce. Wymieszać delikatnie (tylko do połączenia składników, nie mieszać zbyt długo, ponieważ muffinki będą twardsze).
Margarynę na kruszonką rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć
mąkę oraz
cukier, a następnie całość zalać stopioną
margaryną. Całość wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników. Jest to przepis na podstawową kruszonkę, w której trzymamy się prostej zasady proporcji
mąki do
masła i do
cukru. Zawsze 2:1:1, pamiętając o tym możemy dowolnie modyfikować ilość kruszonki.Blaszkę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta do foremek (wypełnić 3/4 foremki
ciastem), a następnie każdą babeczkę posypać kruszonką. Piec 25 minut. Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika, i wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

