Wykonanie
Nie ma to jak zapach świeżego
chleba rozchodzący się po domu :) Chyba nic mi tak nie pobudza apetytu ;P Ten, z przepisu Piotra Kucharskiego, jest naszym nowym odkryciem i myślę, że zagości u nas na dłużej, bo piekłam go już dwa
razy pod rząd i nadal nie mamy dość. Pierwszy bochenek zjadamy na ogół jeszcze lekko ciepły :)
Chleb jest mięciutki, lekko wilgotny, niezbyt kwaśny. Jest raczej neutralny w smaku, co nam akurat bardzo odpowiada, ale chyba jednak lepiej pasuje do szyneczki i
pomidora, niż do
dżemu. Kwestia gustu oczywiście, ja tam wyjadam go z
masłem, grubym plastrem
pomidora i
szczypiorkiem :)Co najlepsze
chleb ten nie wymaga żadnego wyrabiania, czy zagniatania i uda się nawet na młodym, jeszcze słabym zakwasie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić do wyrośnięcia, a
potem przełożyć do foremek i dać mu jeszcze trochę podrosnąć przed pieczeniem. Prawda, że proste? :)Polecam :)
Składniki na dwa bochenki średniej wielkości lub jeden duży:350g aktywnego zakwasu żytniego200g
mąki żytniej razowej typ 2000600g
mąki żytniej typ 720650ml
wody20g
soliWykonanie:Wszystkie składniki umieść w dużej misie i wymieszaj dokładnie. Następnie przykryj misę szczelnie folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej do wyrastania. Zależnie od temperatury i tego, jak mocny jest zakwas zajmie to od 8 do 12 godzin, więc najlepiej zacząć przygotowanie
chleba rano, żeby przypadkiem nie musieć piec go w środku nocy.Nasmaruj
masłem dwie nieduże (o długości mniej więcej 20cm) lub jedną większą keksówkę.Gdy ciasto wyraźnie wyrośnie (powinno co najmniej podwoić objętość) i będzie w nim widać pęcherzyki powietrza, zwilż dłonie
wodą i rozdziel je pomiędzy przygotowane foremki. Jeżeli zależy Ci na jednakowych bochenkach, możesz posłużyć się wagą.Dociśnij i wyrównaj ciasto
chlebowe, po czym przykryj foremki czystą ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania. W przepisie
mowa jest o kolejnych 8 – 12 godzinach, ale u mnie wystarczyły zaledwie trzy, więc polecam po prostu obserwować ciasto.Gdy
chlebki wyrosną po brzegi foremek, natnij je delikatnie u góry (nie jest to konieczne, ale pomaga zapobiec pękaniu
chlebów) i posyp
płatkami owsianymi lub np.
pestkami słonecznika.Wstaw formy z
chlebem do piekarnika rozgrzanego do 220°C i wrzuć na dno kilka kostek
lodu lub wlej trochę
wody, żeby wytworzyć parę. Piecz przez około 45 minut, aż
chleb lekko wyrośnie i się zarumieni, a postukany od
spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudź na kratce.Smacznego :)