Wykonanie
Na święta postanowiłam upiec
chleb tylko, który przepis wybrać? Lubię ciężkie,
ciemne pieczywo więc ten żytnio-orkiszowy
chleb idealnie się nadaje. Tym samym chyba powracam do wypieku
chleba w domu bo i zakwas odświeżony i ochoty jakby więcej a oferta okolicznych piekarni zbyt uboga. Ostatnio nawet udało mi się kupić ziarna
czarnuszki więc prawdopodobnie mój następny
chleb będzie pięknie posypany tymi czarnymi ziarnami.
ŹródłoZaczyn zakwasowy:1 łyżka zakwasu115g
mąki żytniej razowej typ 200095g
wodyWszystkie składniki zaczynu zmieszać w misce, przykryć folią i odstawić na minimum 8 godzin maksimum 16 w temperaturze pokojowej.Ciasto właściwe:225g
mąki orkiszowej razowej typ 2000115g
mąki żytniej typ 1400225g
wodycały zaczyn1/2 łyżki
soli1/2 łyżeczki
drożdżySkładniki wymieszać i wyrobić ciasto. Powinno odstawać od ścianek miski i od ręki. Odstawić, aby dojrzało. W połowie tego czasu złożyć ciasto czyli wyciągnąć na deskę (leciutko omączoną lub mokrą) i złożyć jak list urzędowy a
potem na pół. Ciasto, które dojrzało uformować w kulę odstawić na omączonym blacie, aby odpoczęło min 5 min. W tym czasie przygotować koszyk wyłożyć go ściereczką, którą wystarczy tylko wysypać
mąką. Ciasto uformować w bochenek. Przełożyć ciasto do wyrastania łączeniem w górę, przykryć ściereczką. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st.C. Ciasto wyrzucić delikatnie na nagrzaną blachę. Naciąć. Piec z parą 15 minut w temp. 230 st.C. Następnie obniżyć do 215-220 i piec dalsze 25 minut.Smacznego:)