ßßß Cookit - przepis na Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Na święta postanowiłam upiec chleb tylko, który przepis wybrać? Lubię ciężkie, ciemne pieczywo więc ten żytnio-orkiszowy chleb idealnie się nadaje. Tym samym chyba powracam do wypieku chleba w domu bo i zakwas odświeżony i ochoty jakby więcej a oferta okolicznych piekarni zbyt uboga. Ostatnio nawet udało mi się kupić ziarna czarnuszki więc prawdopodobnie mój następny chleb będzie pięknie posypany tymi czarnymi ziarnami.
Źródło
Zaczyn zakwasowy:
1 łyżka zakwasu
115g mąki żytniej razowej typ 2000
95g wody
Wszystkie składniki zaczynu zmieszać w misce, przykryć folią i odstawić na minimum 8 godzin maksimum 16 w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe:
225g mąki orkiszowej razowej typ 2000
115g mąki żytniej typ 1400
225g wody
cały zaczyn
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki drożdży
Składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Powinno odstawać od ścianek miski i od ręki. Odstawić, aby dojrzało. W połowie tego czasu złożyć ciasto czyli wyciągnąć na deskę (leciutko omączoną lub mokrą) i złożyć jak list urzędowy a potem na pół. Ciasto, które dojrzało uformować w kulę odstawić na omączonym blacie, aby odpoczęło min 5 min. W tym czasie przygotować koszyk wyłożyć go ściereczką, którą wystarczy tylko wysypać mąką. Ciasto uformować w bochenek. Przełożyć ciasto do wyrastania łączeniem w górę, przykryć ściereczką. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st.C. Ciasto wyrzucić delikatnie na nagrzaną blachę. Naciąć. Piec z parą 15 minut w temp. 230 st.C. Następnie obniżyć do 215-220 i piec dalsze 25 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/12/Chleb-zytnio-orkiszowy-na-zakwasie.html