ßßß
Zawsze wydawało mi się, że z mąki 100% żytniej dobry chleb nie wyjdzie. Hamelman udowadnia, że nie miałam racji. Chleb jest tak pyszny, że robię go już trzeci raz pod rząd.W oryginale jest łamane ziarno żyta moczone przez noc we wrzątku - ja nie miałam, więc zastąpiłam je dodatkowym słonecznikiem i taką samą ilością wo dy.Zaczyn:374g mąka żytnia374g woda20g dojrzały zakwasCałość wymieszać, odstawić na 14-16 godzin.Namoczone ziarna:50g słonecznik (w oryginale 286g łamanego ziarna żyta)50g woda (w oryginale 286g wrzątku)Ziarno zalać wodą i odstawić na czas wyrastania zaczynu.Ciasto właściwe:247g mąka żytnia chlebowa85g woda17g sól5g drożdże suche50g słonecznikmąka żytnia razowa do posypania bochenkaWłożyć do miski wszystkie składniki (łącznie z zaczynem i namoczonym ziarnem). Mieszać całość 10 minut na pierwszej prędkości. Odstawić na 10-20 minut. Po tym czasie uformować bochenek (czy też przełożyć ciasto do foremki). Posypać wierz cienką warstwą mąki żytniej razowej. Przykryć folią i odstawić na godzinę do wyrastania.Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Piec chleb przez kwadrans, a po tym czasie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec około 75 minut.Chleb studzić na kratce. Po wystudzeniu owinąć bochenek lnianą ściereczką i odłożyć na minimum 24 godziny.Zaczyn gotowy do mieszania
Ciasto wymieszane
Po 20 minutach - różnica z gatunku niezauważalnych ;)
Gotowe do wyrastania
Wyrośnięte, tuż przed włożeniem do piekarnika
Upieczony, jeszcze gorący :)