ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Kolejny Hamelman. Kolejny pyszny bochenek, dobry zaraz po ostudzeniu oraz świeży trzeciego dnia. Super się formuje, elegancko wyrasta i nie traci kształtu.
Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
272g mąki żytniej razowej
227g wody
14g zakwasu
Całość wymieszać, odstawić na 14-16 godzin.
Ciasto właściwe:
454g mąki chlebowej
181g mąki żytniej chlebowej
391g wody
17g soli
5g drożdży suchych
100g pestek dyni
100g słonecznika
cały zaczyn
Wszystkie składniki oprócz pestek wymieszać 3 minuty na pierwszym biegu i 3-4 minuty na drugim. Dodać pestki i mieszać tylko tyle, żeby pestki się równomiernie rozłożyły. Ciasto odstawić na godzinę do wstępnej fermentacji. Następnie uformować 2 bochenki i odstawić na 50-60 minut.
Piec kwadrans w 240 stopniach, a następnie 20-25 minut w 230.
Wymieszany zaczyn
Po nocce pracy
Wymieszane ciasto
Uformowane bochenki
Bochenki wyrośnięte, tuż przed wstawieniem do piekarnika
A to już dnia następnego, tuż przed konsumpcją ;)
Chleb również ląduje na marcowej liście "Na zakwasie i na drożdżach", prowadzonej w tym miesiącu na Akacjowym blogu .
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2015/04/chleb-zytni-na-zakwasie.html