ßßß
Kolejny Hamelman. Kolejny pyszny bochenek, dobry zaraz po ostudzeniu oraz świeży trzeciego dnia. Super się formuje, elegancko wyrasta i nie traci kształtu.Składniki na 2 bochenki:Zaczyn:272g mąki żytniej razowej227g wody14g zakwasuCałość wymieszać, odstawić na 14-16 godzin.Ciasto właściwe:454g mąki chlebowej181g mąki żytniej chlebowej391g wody17g soli5g drożdży suchych100g pestek dyni100g słonecznikacały zaczynWszystkie składniki oprócz pestek wymieszać 3 minuty na pierwszym biegu i 3-4 minuty na drugim. Dodać pestki i mieszać tylko tyle, żeby pestki się równomiernie rozłożyły. Ciasto odstawić na godzinę do wstępnej fermentacji. Następnie uformować 2 bochenki i odstawić na 50-60 minut.Piec kwadrans w 240 stopniach, a następnie 20-25 minut w 230.Wymieszany zaczyn
Po nocce pracy
Wymieszane ciasto
Uformowane bochenki
Bochenki wyrośnięte, tuż przed wstawieniem do piekarnika
A to już dnia następnego, tuż przed konsumpcją ;)
Chleb również ląduje na marcowej liście "Na zakwasie i na drożdżach", prowadzonej w tym miesiącu na Akacjowym blogu .