Wykonanie

Kolejny Hamelman. Kolejny pyszny bochenek, dobry zaraz po ostudzeniu oraz świeży trzeciego dnia. Super się formuje, elegancko wyrasta i nie
traci kształtu.Składniki na 2 bochenki:Zaczyn:272g
mąki żytniej razowej227g
wody14g zakwasuCałość wymieszać, odstawić na 14-16 godzin.Ciasto właściwe:454g
mąki chlebowej181g
mąki żytniej chlebowej391g
wody17g
soli5g
drożdży suchych100g pestek dyni100g
słonecznikacały zaczynWszystkie składniki oprócz pestek wymieszać 3 minuty na pierwszym biegu i 3-4 minuty na drugim. Dodać pestki i mieszać tylko tyle, żeby pestki się równomiernie rozłożyły. Ciasto odstawić na godzinę do wstępnej fermentacji. Następnie uformować 2 bochenki i odstawić na 50-60 minut.Piec kwadrans w 240 stopniach, a następnie 20-25 minut w 230.Wymieszany zaczyn

Po nocce pracy

Wymieszane ciasto

Uformowane bochenki

Bochenki wyrośnięte, tuż przed wstawieniem do piekarnika

A to już dnia następnego, tuż przed konsumpcją ;)
Chleb również ląduje na marcowej liście "Na zakwasie i na drożdżach", prowadzonej w tym miesiącu na Akacjowym blogu .