ßßß Cookit - przepis na Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy

Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy

nazwa

Wykonanie

Nie samymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u Wisły . Zmodyfikowałam go tylko nieco, dodając zamiast otrębów ziarna pszenicy.
Składniki:
Zaczyn
120 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej)
50 ml letniej wody
135 g mąki żytniej razowej
Ciasto chlebowe
1/2 szklanki ziaren pszenicy
450 g mąki żytniej (dałam pół na pół razową 1850 i sitkową)
2 łyżeczki soli
1,5 szklanki wody
Wykonanie:
Wieczorem w przeddzień pieczenia sporządzamy zaczyn. Mieszamy składniki w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Również wieczorem gotujemy ziarna pszenicy w małej ilości wody na małym ogniu przez około 45 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, odcedzamy i zostawiamy pod przykryciem.
Następnego dnia do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta, oprócz pszenicy. Wyrabiany około 4 minut, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy ziarna pszenicy i krótko wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, nie należy się tym przejmować. Odstawiamy na 4-5 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto musimy odgazować lekko je uginając. Następnie przekładamy je do natłuszczonej foremki (30 x 11) obsypanej otrębami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, spryskujemy go wodą i pieczemy chleb w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut, od czasu do czasu spryskując wodą.
Chleb studzimy na kratce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/razowy-chleb-na-zakwasie-z-ziarnami.html