ßßß Cookit - przepis na Żytni chleb radzieckiego żołnierza!

Żytni chleb radzieckiego żołnierza!

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłam chleba w 100% z mąki razowej. Nawet z pszennej, nie mówiąc już o żytniej. Szczerze mówiąc jedyne moje wspomnienie, to ciężki, zbity chleb z początków mojej przygody z pieczeniem chleba. Okazało się jednak, że żytni razowy chleb może być cudowny w smaku. Nawet moja rodzina, która generalnie woli chleby lżejsze, mieszanki pszenno - żytnie, rozsmakowała się w tym chlebie.
A chleb oczywiście w ramach styczniowej piekarni u Amber.
Składniki:
375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej (ja dałam 375 g zakwasu żytniego)
450g mąki żytniej razowej
15 g soli
330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40C)
Wykonanie:
Sól rozpuścić w wodzie. Dodać zakwas i bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą tak, aby powstała pianka i nie było grudek. Do tak wymieszanego zakwasu dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto (zmieniłam rózgę na hak do drożdżowego ciasta). Ciasto będzie dość gęste. Misę przykryć i odstawić do fermentacji na około 2 godziny w temperaturze 30 stopni (u mnie stało w 24 C). Ciasto nie urośnie zbytnio, ale muszą pojawić się pęcherzyki powietrza.
Keksówkę o długości 30 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi lub płatkami owsianymi, mąką razową (ja wysypałam płatkami i mąką). Ciasto posmarować olejem (zapomniałam). Keksówkę nakryć i zostawić do wyrośnięcia na pół godziny do godziny. Ciasto urośnie tylko odrobinę.
Piekarnik rozgrzać do 260 stopni. Piec przez 10 - 15 minut (piekłam 10), zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać 40-45 minut. Po wyjęciu chleb spryskać wodą. Odstawić na kratkę do ostygnięcia. Kroić następnego dnia.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza.html