ßßß
Składniki:Zakwas:400 g mąki żytniej razowej typ 2000320 ml przegotowanej letniej wodyChleb:350 g zakwasu200 g mąki żytniej razowej typ 2000600 g mąki żytniej chlebowej typ 720700 ml wody2 łyżeczki soliPrzygotowanie:Zakwas:1. dzień: W dużym słoiku wymieszać 100 g mąki żytniej razowej i 100 ml letniej przegotowanej wody. Słoik przykryć folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek, odstawić na lodówkę na 1 dobę (w lecie wystarczy zostawić słoik na blacie kuchennym).2. dzień: Do zakwasu dodać 100 g mąki żytniej razowej i 100 ml letniej przegotowanej wody, wymieszać, przykryć folią i ponownie odstawić na lodówkę.3. dzień: Do zakwasu dodać 100 g mąki żytniej razowej i 60 ml letniej przegotowanej wody, wymieszać, przykryć folią i odstawić w odrobinę chłodniejsze miejsce, np. na blat kuchenny.4. dzień: Powtórzyć proces z trzeciego dnia, tj. do zakwasu dodać 100 g mąki żytniej razowej i 60 ml letniej przegotowanej wody, wymieszać, przykryć folią i odstawić na blat kuchenny.5. dzień: Zakwas gotowy :) Odmierz 350 g zakwasu do naszego chleba, resztą podziel się z rodziną/ znajomymi lub przechowuj w lodówce.
O zakwas trzeba dbać, tzn. dokarmiać go raz na tydzień: dodaj do zakwasu (ogrzanego do temp. pokojowej) 2-3 łyżki mąki i tyle samo letniej przegotowanej wody, wymieszaj i ponownie schowaj do lodówki.Pozostałe rady dot. przechowywania zakwasu m.in. TUTAJ .Chleb:1. Zakwas przełożyć do dużej miski, dodać obie mąki i sól, wymieszać - do połączenia składników.2. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 h w temp. pokojowej.3. Gdy ciasto będzie miało gąbczastą strukturę nasmarować tłuszczem dwie keksówki o dł. 20 cm (lub jedną dużą), zwilżonymi dłońmi przełożyć ciasto i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 8 do 12 h do garowania.4. Rozgrzać piekarnik do 220 ° C, spryskać ścianki i dół piekarnika wodą.5. Nacechować chleb u góry (naciąć ostrym nożem lub żyletką), wstawić do piekarnika, przez uchylone drzwiczki spryskać wodą środek piekarnika (ja wrzuciłam na spód piekarnika 3 kostki lodu), piec ok. 45-50 min.6. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.Źródło/ Inspiracja: P. Kucharski "Chleb. Domowa piekarnia"