Wykonanie
Pamiętam, jak dostałem zakwas, który hoduję do tej
pory i zrobiłem mój pierwszy
chleb. Był to właśnie
chleb razowy żytni. Moja pierwsza próba wypieku domowego
chleba nie była zbytnio udana.
Chleb był niewyrośnięty, gliniasty i za mało słony. Jednak ja byłem dumny z niego, bo jednak upiekłem swój pierwszy
chleb.
Dziś po ponad 1,5 roku dobre
chleby wychodzą mi zdecydowanie częściej, a dziś
mogę się podzielić z
Wami przepisem na
chleb razowy żytni, który w przeciwieństwie do mojego pierwszego jest doskonale wyrośnięty, odpowiednio słone i przepyszne.
Na tym
chlebie zrobiłem również w tym roku zakwas na żur, który także wyszedł bezbłędnie.

Składniki na zaczyn:
- 1 łyżka aktywowanego zakwasu żytniego
- 100 g
mąki żytniej razowej (2000)
- 100 ml
wodySkładniki na
chleb:
- Zaczyn
- 500 g
mąki żytniej razowej (2000)
- 400 ml
wody- 1 płaska łyżka
soliSposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu na nasz
chleb.
Do dużego pojemnika wkładamy łyżkę aktywowanego zakwasu, 100 g
mąki i wlewamy 100 ml
wody.
Wszystko razem mieszamy, aby składniki się połączyły.
Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po 12h do miski wysypujemy 500 g
mąki, dodajemy wyrośnięty zakwas, wlewamy
wodę i dodajemy
sól.
Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut, aż stanie się jednolite.
Blachę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej nasze ciasto.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia około 6-8 godzin.
Gdy
chleb nam już wyrośnie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Tuż przed włożeniem
chleba, obficie spryskujemy wnętrze piekarnika
wodą i wkładamy do niego blachę z wyrośniętym
chlebem.
Zanim zamkniemy piekarnik, spryskujemy jeszcze sam
chleb, zamykamy piekarnik i zmniejszamy temperaturę do 210 stopni.
W tej temperaturze
chleb powinien się piec przez około 1h.
Po godzinie, wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i zostawiamy
chleb aż wystygnie.
Smacznego!


