ßßß
Składniki na zaczyn:- 1 łyżka aktywowanego zakwasu żytniego- 100 g mąki żytniej razowej (2000)- 100 ml wodySkładniki na chleb:- Zaczyn- 500 g mąki żytniej razowej (2000)- 400 ml wody- 1 płaska łyżka soliSposób przygotowania:Zaczynamy od przygotowania zaczynu na nasz chleb.Do dużego pojemnika wkładamy łyżkę aktywowanego zakwasu, 100 g mąki i wlewamy 100 ml wody.Wszystko razem mieszamy, aby składniki się połączyły.Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Po 12h do miski wysypujemy 500 g mąki, dodajemy wyrośnięty zakwas, wlewamy wodę i dodajemy sól.Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut, aż stanie się jednolite.Blachę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej nasze ciasto.Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia około 6-8 godzin.Gdy chleb nam już wyrośnie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.Tuż przed włożeniem chleba, obficie spryskujemy wnętrze piekarnika wodą i wkładamy do niego blachę z wyrośniętym chlebem.Zanim zamkniemy piekarnik, spryskujemy jeszcze sam chleb, zamykamy piekarnik i zmniejszamy temperaturę do 210 stopni.W tej temperaturze chleb powinien się piec przez około 1h.Po godzinie, wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i zostawiamy chleb aż wystygnie.Smacznego!

