Wykonanie

Nie ma jak kawałek jeszcze ciepłego, pachnącego ciasta do porannej
kawy. I może to niezdrowo i niemodnie jeść ciasto na drugie śniadanie, ale kto by się tam przejmował takimi drobiazgami, gdy w domu pachnie
kawą, a ciasto jest dosłownie na wyciągnięcie ręki ;)Po ostatnich kilku mniej lub bardziej pracochłonnych biszkoptach i torcikach, które przewinęły się przez moją kuchnię, miałam już ogromną ochotę na coś bardziej w moim stylu – prostego, domowego ciasta, które równie dobrze smakuje w towarzystwie wymyślnej
kawy, jak i kubka
mleka :)
Gruszki i
kawa pasują do siebie nadspodziewanie dobrze i sprawiają, że z pozoru zwykłe ciasto nabiera wyjątkowego smaku. Samo ciasto jest lekkie, ale nie suche, słodkie i bardzo aromatyczne. Możecie je po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem, jeśli macie ochotę lub podawać z odrobiną bitek
śmietany.Polecam :)Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm:225g miękkiego niesolonego
masła200g jasnego
cukru muscovado1 łyżka ekstraktu z
wanilii4 duże
jajka2 łyżki
kawy instant (w proszku, nie granulkach)225g
mąki pszennej (możecie zastąpić orkiszową lub pszenną pełnoziarnistą)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:duża puszka
gruszek w lekkim
syropie (najlepiej połówek, choć takie w kawałkach też będą dobre)Wykonanie:
Gruszki odsącz, zachowując
syrop. Odstaw na bok na czas przygotowania ciasta.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Wmieszaj ekstrakt
waniliowy i wbijaj pojedynczo
jajka, miksując dokładnie po każdym.
Mąkę przesiej z
proszkiem do pieczenia oraz
kawą, dodaj do masy
maślanej i zmiksuj na jednolitą masę.Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wyrównaj delikatnie szpatułką. Na wierzchu poukładaj odsączone
gruszki.Piecz w temperaturze 180°C przez około 35 -40 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.Upieczone ciasto pozostaw w formie przez kilka minut, po czym wyjmij ostrożnie na kratkę do studzenia.Zimne ciasto przełóż na talerz lub paterę stroną z
gruszkami do góry. Nasącz odrobiną
syropu z
gruszek lub posyp
cukrem pudrem.Smacznego :)