Wykonanie

Wspominałam Wam już na pewno jaką mam uciechę, gdy nasz Córcia rozpoznaje po zapachu różne
przyprawy i operuje nazwami składników, których ja w dzieciństwie chyba nawet na oczy nie widziałam, bo kiedyś nie były ani tak łatwo dostępne, ani popularne, i stojąc na krześle przy kuchennym blacie podpowiada mi, co jeszcze dodać do ciasta. Ostatnio odkryła nowy składnik –
suszone figi – i poczuła nieodpartą potrzebę wyedukowania Taty w tym zakresie. Wyjęła z szafki pudełeczko, w którym je przechowuję, podbiegła do Piotrka i woła ucieszona:– Tato, tato to jest…- lekko skonsternowana próbowała sobie przypomnieć nowo poznane słowo. – Mamo, co to jest? – zapytała w końcu.–
Figi – rzuciłam ze śmiechem.– Tato, to są
figi – wytłumaczyła Piotrkowi z powagą. – Zobacz, czujesz, jak pachną?Tata obejrzał i obwąchał podejrzanie wyglądającą zawartość pudełeczka pod czujnym
okiem Córci, po czym ku jej uciesze wyraził swój zachwyt.
Młoda dumna z siebie odłożyła
figi na miejsce. Lekcja zakończona sukcesem.Jak tu nie kochać tej małej mądrali :))Z rzeczonymi
figami Zuzia zapoznała się przy okazji pieczenia muffinek, które chciałam Wam dziś zaproponować. Są mięciutkie, idealnie słodkie, z przyjemnie chrupiącą skorupką na wierzchu.
Migdały i
figi pasują do siebie idealnie i nadają im wspaniałego aromatu, a całość jest, jak na muffiny przystało, dziecinnie prosta w przygotowaniu. Dodatkowo w przepisie nie ma jaj, ani
produktów mlecznych, dzięki
czemu mogą je jeść również osoby uczulone na te składniki.Polecam :)* przepis z „Easy muffins” M&SSkładniki na 10 – 12 muffinów:250g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli225g
cukru demerara150g posiekanych
migdałów lub
płatków migdałowych85g suszonych fig, posiekanych2 łyżki
oleju słonecznikowego lub rzepakowego200ml
wody1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego (ja dałam 2 łyżeczki
likieru amaretto)Wykonanie:Przesiej
mąkę oraz
sodę do miski. Dodaj
cukier i wymieszaj.Do osobnej miski wrzuć posiekane
figi oraz 115g migdałów/płatków
migdałowych, wlej
olej, ekstrakt
migdałowy oraz
wodę. Wymieszaj dokładnie.Zrób wgłębienie w suchych składnikach i przelej do nich zawartość drugiej miski. Wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.Formę do muffinów wyłóż papilotkami lub wysmaruj
masłem i oprósz
mąką. Nakładaj ciasto na muffiny, zapełniając każde wgłębienie do około 2/3 wysokości. Posyp po wierzchu pozostałymi
migdałami.Piecz w temperaturze 190°C przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.Podawaj jeszcze ciepła lub wystudź na kratce.Smacznego :)
