ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Chleb, ktory ocalal ;) Jakis czas temu byla niewielka katastrofa w mojej kuchni, wlasnie, gdy pieklam ten chleb. Napisze tylko, ze moje dziecko "namieszalo" i musze sie zaopatrzyc w nowy koszyczek wzrostowy do wypieku chleba. Chleb uszedl calo ;) I do tego smakowal. Polecam wam. Przepis stad: Kocham gary. Dziekuje za inspiracje!
Zaczyn:
50 g zakwasu dokarmionego ok. 12 godzin wcześniej
90 g mąki żytniej razowej typ 2000
90 g ciepłej wody
Ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej (dałam typ 550)
ok. 230 g letniej wody
2 łyżki melasy (zastąpiłam 1 łyżką miodu)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
zaczyn jak wyżej
Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 8 godzin.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy, a następnie przekładamy na blat i wyrabiamy podsypując delikatnie mąką.
Wkładamy do miski delikatnie wysmarowanej olejem i pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę czasu.
Po tym czasie wyjmujemy, formujemy bochenek, przekładamy do omączonego koszyczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 do 4 godzin, a jeśli będzie potrzeba to nawet dłużej. Bochenek musi porządnie wyrosnąć.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 st. C.
Wyrośnięty bochenek wyrzucamy z koszyczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja nagrzewam blaszkę razem z piekarnikiem.
Bochenek nacinamy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 22-25 minut.
Gotowy bochenek, popukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/03/Chleb-pszenny-na-zakwasie.html