ßßß

Zaczyn:50 g zakwasu dokarmionego ok. 12 godzin wcześniej90 g mąki żytniej razowej typ 200090 g ciepłej wodyCiasto właściwe:400 g mąki pszennej (dałam typ 550)ok. 230 g letniej wody2 łyżki melasy (zastąpiłam 1 łyżką miodu)1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukruzaczyn jak wyżejSkładniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 8 godzin.Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy, a następnie przekładamy na blat i wyrabiamy podsypując delikatnie mąką.Wkładamy do miski delikatnie wysmarowanej olejem i pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę czasu.Po tym czasie wyjmujemy, formujemy bochenek, przekładamy do omączonego koszyczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 do 4 godzin, a jeśli będzie potrzeba to nawet dłużej. Bochenek musi porządnie wyrosnąć.Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 st. C.Wyrośnięty bochenek wyrzucamy z koszyczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja nagrzewam blaszkę razem z piekarnikiem.Bochenek nacinamy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 22-25 minut.Gotowy bochenek, popukany od spodu wydaje głuchy odgłos.