Wykonanie
Mój pierwszy
chleb na zakwasie. I muszę powiedzieć, że jestem z niego dumna. Ponoć to uczucie zawsze towarzyszy przy pierwszym tak udanym piekarniczym wyczynie. Nie było łatwo. Metodami prób i błędów, na podstawie przepisów z różnych źródeł, modyfikowane po swojemu i w końcu się udało.Rozszedł się szybciej niż piekł i to chyba dowód na to, że był przepyszny.

Składniki:40dag zakwasu40dag
mąki żytniej razowej (typ 2000) można również użyć mieszanki
mąki pszennej tortowej i żytniej160ml
wody ciepłejłyżeczka
soliłyżeczka
cukru (można użyć
miodu)łyżka
olejuChlebek wykonany w maszynie do
chleba. Do formy wlewamy
wodę i
olej, dodajemy
cukier i
sól. Dokładamy zakwas i wsypujemy
mąkę. Do wypieku używamy programu dla
pieczywa bezglutenowego bo jest najdłuższy (u mnie trwa 3 godziny i 55 minut).