ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam piec chleby i w sklepie chleba nie kupuję :) To dlatego na blogu pojawiają się dość często, ale mam nadzieję że Was nie zanudzę. W końcu pieczywo w domu musi być, no nie?
Dziś chlebek pszenny, dość delikatny w smaku, pyszny. Dodatek miodu sprawia że jest lekko słodkawy. W smaku i z wyglądu podobny do niedawno prezentowanego chleba polskiego, ale ciasto jest nieco mniej klejące i łatwiejsze w wyrabianiu.
Przepis ten zawdzięczam Paulinie z Kotlet.tv . W oryginale chlebek jest z dodatkiem kminku, ja go pominęłam z tego względu że za kminkiem delikatnie mówiąc nie przepadam :)
Zaczyn:
50 g zakwasu dokarmionego ok. 12 godzin wcześniej
90 g mąki żytniej razowej typ 2000
90 g ciepłej wody
Ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej (dałam typ 550)
ok. 230 g letniej wody
2 łyżki melasy (zastąpiłam 1 łyżką miodu)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
zaczyn jak wyżej
Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 8 godzin.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy, a następnie przekładamy na blat i wyrabiamy podsypując delikatnie mąką.
Wkładamy do miski delikatnie wysmarowanej olejem i pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę czasu.
Po tym czasie wyjmujemy, formujemy bochenek, przekładamy do omączonego koszyczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 do 4 godzin, a jeśli będzie potrzeba to nawet dłużej. Bochenek musi porządnie wyrosnąć.
Na zdjęciach poniżej - bochenek przed wyrastaniem i bochenek wyrośnięty :)
Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 st. C.
Wyrośnięty bochenek wyrzucamy z koszyczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja nagrzewam blaszkę razem z piekarnikiem.
Bochenek nacinamy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 22-25 minut.
Gotowy bochenek, popukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Studzimy na kratce.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/06/chleb-pszenny-na-zakwasie.html