Wykonanie

Teraz takie ciasto do pizzy jest u nas na topie :-). Jest to pizza na grubym spodzie - New York Style, z przepisu podanego przez Dziunię na GP. Spód nie jest bardzo gruby, ale chrupiący po bokach i puszysty w środku. Polecam, nie tylko przy remanentach w lodówce ;-)Sk ładniki na 3
spody o średnicy 30 cm lub 4
spody o średnicy 25 cm:650 g
mąki pszennej (najlepiej typ 650)1½ łyżki
cukru lub
miodu2 łyżeczki
soli1½ łyżeczki
drożdży instant3 łyżki
oliwy1¾ szklanki
wody o temperaturze pokojowej (około 430 ml)Suche składniki przesiać do naczynia, dodać mokre i miksować około 4 minut (ja zagniatam). Odstawić ciasto na 5 minut i miksować jeszcze 2 minuty. Podzielić ciasto na porcje, uformować spłaszczone kule i włożyć do misek wysmarowanych
oliwą. Przykryć folią, odstawić na 15 minut, następnie włożyć na minimum 12 godzin do lodówki (dobrze jest zrobić ciasto na noc, żeby na drugi dzień je upiec). 2 godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki. Rozprowadzić/rozwałkować na blaszce posypanej
bułką tartą lub
kaszą manną (ciasto jest dość klejące - albo maczamy ręce w
oliwie i tak rozprowadzamy je po blaszce, albo podsypujemy odrobiną
mąki, na tyle - by się nie kleiło podczas wałkowania).Sos, dodatki, wg uznania. Można zrobić swoje, można podpatrzeć tutaj.Gotową pizzę pieczemy około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (czasem piekę nawet 10 minut, trzeba 'wyczuć' swój piekarnik). Upieczoną studzimy na kratce, by odparowała.Smacznego :)
