ßßß
Przepis cytuję:SkładnikiDzień 1:Zaczyn pszenny:– 20 g zakwasu żytniego– 100 g mąki pszennej chlebowej typ 650– 130 ml letniej wodyZaczyn żytni:– 15 g zakwasu żytniego– 50 g mąki żytniej razowej– 60 ml letniej wodyDzień 2:– 200 g zaczynu pszennego– 100 g zaczynu żytniego– 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650– 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej– 300 ml letniej wody– łyżeczka soli– łyżka cukruWykonanie:Późnym wieczorem przekładamy do słoika 20 g zakwasu żytniego (z lodówki), dodajemy mąkę pszenną i letnią wodę. Mieszamy drewnianym patyczkiem i odstawiamy słoi w ciepłe miejsce na 10 godzin (nie przykrywamy, ewentualnie ściereczką).W tym samym czasie „dokarmiamy” 15 g zakwasu, mieszanką mąki żytniej i wody. Całość mieszamy i zostawiamy w słoiku na 10 godzin, w ciepłym miejscu.Rano łączymy ze sobą wyrośnięte zaczyny, dodajemy mąki, cukier oraz sól. Powoli wlewamy letnią wodę i chwilę mieszamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i zostawiamy na minimum 3 godziny.Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na blat i zagniatamy dwie minuty. Przekładamy do koszyka lub durszaka (wyłożonego pergaminem, folią, posypanego mąką). Wierzch ciasta wygładzamy zwilżoną wodą dłonią. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na 2-3 godziny w cieple.Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej, z kilkoma kostkami lodu.Koszyk z wyrośniętym ciastem, odwracamy dnem do góry i „przerzucamy” na blaszkę wyłożoną pergaminem. Chleb nacinamy według uznania.Ciasto na blasze wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, zostawiamy program pieczenia góra-dół i pieczemy chleb 30 minut.Przed krojeniem studzimy.Smacznego:)