Wykonanie
Odkąd wyhodowałam własny zakwas bardzo interesuje mnie i ciekawi pieczenie różnego rodzaju
pieczywa. Jest to o tyle nowość dla mnie, gdyż zawsze
jadłam chleb z naszych pobliskich piekarni, które muszę przyznać pieką na prawdę smaczny
chleb. Nigdy nie miałam ani czasu, ani tym bardziej odwagi, żeby samodzielnie wypiekać chlebek, ale już to zaczęłam i strasznie mi się to podoba. Efekt jest zdumiewający nawet zaskakuje moich domownikówPrzyznam, ze największym powodzeniem cieszą się piętki, które są niezwykle chrupiące. Przepis zaczerpnęłam stąd . Uwagę mam taką, że surowe ciasto jest dość klejące i wilgotne. Należy dobrze wysypać
mąką pergamin. Poza tym chlebek pyszny
Przepis cytuję:SkładnikiDzień 1:Zaczyn pszenny:– 20 g zakwasu żytniego– 100 g
mąki pszennej chlebowej typ 650– 130 ml letniej
wodyZaczyn żytni:– 15 g zakwasu żytniego– 50 g
mąki żytniej razowej– 60 ml letniej
wodyDzień 2:– 200 g zaczynu pszennego– 100 g zaczynu żytniego– 400 g
mąki pszennej chlebowej typ 650– 200 g
mąki pszennej pełnoziarnistej– 300 ml letniej
wody– łyżeczka
soli– łyżka
cukruWykonanie:Późnym wieczorem przekładamy do słoika 20 g zakwasu żytniego (z lodówki), dodajemy
mąkę pszenną i letnią
wodę. Mieszamy drewnianym patyczkiem i odstawiamy słoi w ciepłe miejsce na 10 godzin (nie przykrywamy, ewentualnie ściereczką).W tym samym czasie „dokarmiamy” 15 g zakwasu, mieszanką
mąki żytniej i
wody. Całość mieszamy i zostawiamy w słoiku na 10 godzin, w ciepłym miejscu.Rano łączymy ze sobą wyrośnięte zaczyny, dodajemy
mąki,
cukier oraz
sól. Powoli wlewamy letnią
wodę i chwilę mieszamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i zostawiamy na minimum 3 godziny.Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na blat i zagniatamy dwie minuty. Przekładamy do koszyka lub durszaka (wyłożonego pergaminem, folią, posypanego
mąką). Wierzch ciasta wygładzamy zwilżoną
wodą dłonią. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na 2-3 godziny w cieple.Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej, z kilkoma kostkami
lodu.Koszyk z wyrośniętym
ciastem, odwracamy dnem do góry i „przerzucamy” na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Chleb nacinamy według uznania.Ciasto na blasze wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, zostawiamy program pieczenia góra-dół i pieczemy
chleb 30 minut.Przed krojeniem studzimy.Smacznego:)