ßßß
Wspominałam Wam już na pewno jaką mam uciechę, gdy nasz Córcia rozpoznaje po zapachu różne przyprawy i operuje nazwami składników, których ja w dzieciństwie chyba nawet na oczy nie widziałam, bo kiedyś nie były ani tak łatwo dostępne, ani popularne, i stojąc na krześle przy kuchennym blacie podpowiada mi, co jeszcze dodać do ciasta. Ostatnio odkryła nowy składnik – suszone figi – i poczuła nieodpartą potrzebę wyedukowania Taty w tym zakresie. Wyjęła z szafki pudełeczko, w którym je przechowuję, podbiegła do Piotrka i woła ucieszona:– Tato, tato to jest…- lekko skonsternowana próbowała sobie przypomnieć nowo poznane słowo. – Mamo, co to jest? – zapytała w końcu.– Figi – rzuciłam ze śmiechem.– Tato, to są figi – wytłumaczyła Piotrkowi z powagą. – Zobacz, czujesz, jak pachną?Tata obejrzał i obwąchał podejrzanie wyglądającą zawartość pudełeczka pod czujnym okiem Córci, po czym ku jej uciesze wyraził swój zachwyt. Młoda dumna z siebie odłożyła figi na miejsce. Lekcja zakończona sukcesem.Jak tu nie kochać tej małej mądrali :))Z rzeczonymi figami Zuzia zapoznała się przy okazji pieczenia muffinek, które chciałam Wam dziś zaproponować. Są mięciutkie, idealnie słodkie, z przyjemnie chrupiącą skorupką na wierzchu. Migdały i figi pasują do siebie idealnie i nadają im wspaniałego aromatu, a całość jest, jak na muffiny przystało, dziecinnie prosta w przygotowaniu. Dodatkowo w przepisie nie ma jaj, ani produktów mlecznych, dzięki czemu mogą je jeść również osoby uczulone na te składniki.Polecam :)* przepis z „Easy muffins” M&SSkładniki na 10 – 12 muffinów:250g mąki pszennej1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli225g cukru demerara150g posiekanych migdałów lub płatków migdałowych85g suszonych fig, posiekanych2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego200ml wody1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (ja dałam 2 łyżeczki likieru amaretto)Wykonanie:Przesiej mąkę oraz sodę do miski. Dodaj cukier i wymieszaj.Do osobnej miski wrzuć posiekane figi oraz 115g migdałów/płatków migdałowych, wlej olej, ekstrakt migdałowy oraz wodę. Wymieszaj dokładnie.Zrób wgłębienie w suchych składnikach i przelej do nich zawartość drugiej miski. Wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.Formę do muffinów wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nakładaj ciasto na muffiny, zapełniając każde wgłębienie do około 2/3 wysokości. Posyp po wierzchu pozostałymi migdałami.Piecz w temperaturze 190°C przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.Podawaj jeszcze ciepła lub wystudź na kratce.Smacznego :)