Wykonanie
Nutellę lubią chyba wszyscy, i mali i duzi, czy to na kanapkach, tostach, naleśnikach, czy w każdej innej postaci. Mój Mąż na ten przykład wyjada ją prosto ze słoika z zaangażowaniem niemalże godnym podziwu ;) Chyba mnie nawet nie zdziwiło, gdy zakupiony niedawno kilogramowy (!!!) słoik tego pysznego smarowidła zaświecił pustkami po zaledwie kilku dniach leżakowania na naszej nowej półce pełniącej rolę mini spiżarki :) Kolejny kupiłam więc, z góry zapowiadając domownikom, że jest przeznaczona do wypieków i grożąc karami gorszymi od siedmiu plag egipskich, gdyby im przyszło do głowy się do niego dobrać. W końcu mi też się coś od życia należy ;)Sernik z nutellą marzył mi się od dawna. Początkowo miał być na
serku kremowym, na tutejszą modłę, ostatecznie jednak uznałam, że na tradycyjny – z
twarogu – mam większą ochotę. Nie zrezygnowałam jednak z
ciasteczkowego spodu, który jest zdecydowanie mniej pracochłonny, niż np. kruchy, a ułatwia przenoszenie i krojenie gotowego sernika.Sernik wyszedł wspaniały – kremowy, nie za słodki i mocno
czekoladowy (czy też raczej nutellowy ;). Spód z
herbatników jest mało słodki i chrupiący dzięki dodatkowi
orzechów, co doskonale równoważy smak i strukturę samego sernika. Całość skromna, ale niesamowicie pyszna. Zdecydowanie warto poświęcić słoiczek, czy dwa nutelli, by cieszyć się smakiem takiego deseru.Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:Spód:100g
orzechów laskowych300g
ciasteczek digestive lub innych
herbatników80g niesolonego
masłaMasa serowa:1kg
twarogu tłustego lub półtłustego (trzykrotnie zmielonego lub gotowego z wiaderka)500g Nutelli plus trochę do dekoracji (opcjonalnie)175ml kwaśnej
śmietany 18%1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków5 dużych jaj2 łyżki
mąki ziemniaczanejWykonanie:Sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej, więc wyłóż tortownicę papierem do pieczenia (samo dno), wypuszczając go trochę poza obręcz formy, po czym
owiń całość szczelnie folią aluminiową i wstaw do większej formy (np. prostokątnej).
Orzechy posiekaj w malakserze, dodaj
herbatniki oraz
masło i zblenduj, aż wszystko się połączy i powstanie
ciasteczkowa masa o konsystencji mokrego piasku*. Wyłóż nią dno przygotowanej wcześniej tortownicy. Odstaw na bok.
Twaróg, nutellę,
śmietanę oraz
cukier umieść w misie miksera i ucieraj, aż dobrze się połączą, a masa będzie puszysta i napowietrzona.Dodawaj pojedynczo
jajka, ucierając dokładnie po każdym. Na koniec dodaj
mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.Masę
serową wylej na
ciasteczkowy spód, wyrównaj delikatnie.Pozostawioną do dekoracji nutellę podgrzej lekko, by była lejąca i wylej na masę
serową, tworząc kręgi. Widelcem lub drewnianym patyczkiem „narysuj” wzroki na powierzchni sernika.Tortownicę wstaw wraz z formą do piekarnika nagrzanego do 170°C i nalej do niej wrzątku tak, by sięgał mniej więcej do 2/3 wysokości tortownicy.Piecz sernik przez 1 godzinę, aż wierzch będzie ścięty. Wystudź w uchylonym piekarniku,
owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki, zanim wyjmiesz go z formy.Schłodzony sernik uwolnij z tortownicy, oddzielając delikatnie brzeg sernika od brzegu formy szpatułką lub nożem. Przełóż na talerz lub paterę.Smacznego :)