ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 20 minCzas gotowania Passive Time90 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 20 minCzas gotowania Passive Time90 minut 12 godzin
Sernik jagodowyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 20 minCzas gotowania Passive Time90 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 20 minCzas gotowania Passive Time90 minut 12 godzinSkładnikiSpód150 g ciastek pełnoziarnistych50 g masła roztopionegoMasa serowa750 g sera na sernik(twaróg mielony min. dwukrotnie)250 g jagód(mogą być mrożone)200 g cukru(drobny lub puder)1 łyżeczka pasty waniliowej2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej4 szt. jajekPolewa300 ml śmietany 18% lub 22%2 łyżki cukru drobnego lub pudruPorcje: porcjiSposób przygotowaniaSpódWłączyć piekarnik na 150 stopni.Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papier wysypać masę ciasteczkową. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Masa serowaJagody zblendować i przetrzeć przez sito. Jeśli używamy jagód mrożonych należy je chwilę wcześniej wyjąć z zamrażalnika by "odtajały" przed blendowaniem.Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować jedynie do połączenia. Zbyt długie miksowanie spowoduje że sernik urośnie i opadnie i będzie nierówny.Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.PolewaWszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać.Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć śmietankową polewę wyrównać i piec jeszcze 15 minut.Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej przez około 12 godzin).Share this Recipe