ßßß Cookit - przepis na Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

nazwa

Wykonanie

Niby lato za nami, a jednak są sposoby by je przywołać. To właśnie sernik jagodowy. Cudowny kolor i smak tego ciasta przeniosą was w czasie do upalnych dni :).
Sernik jagodowy nie jest skomplikowanym wypiekiem, a jednak robi wrażenie.
Serniki tego typu robi się na ciasteczkach i najlepsze są do tego ciasteczka pełnoziarniste digestive . Niestety bardzo trudno je teraz dostać. Znalazłam jednak godnego ich następcę są to ciastka pełnoziarniste Krakusa . Naprawdę idealnie się sprawdzają do serników.
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 20 min
Czas gotowania Passive Time
90 minut 12 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 20 min
Czas gotowania Passive Time
90 minut 12 godzin
Sernik jagodowy
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 20 min
Czas gotowania Passive Time
90 minut 12 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 20 min
Czas gotowania Passive Time
90 minut 12 godzin
Składniki
Spód
150 g ciastek pełnoziarnistych
50 g masła roztopionego
Masa serowa
750 g sera na sernik(twaróg mielony min. dwukrotnie)
250 g jagód(mogą być mrożone)
200 g cukru(drobny lub puder)
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 szt. jajek
Polewa
300 ml śmietany 18% lub 22%
2 łyżki cukru drobnego lub pudru
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Spód
Włączyć piekarnik na 150 stopni.
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papier wysypać masę ciasteczkową. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa
Jagody zblendować i przetrzeć przez sito. Jeśli używamy jagód mrożonych należy je chwilę wcześniej wyjąć z zamrażalnika by "odtajały" przed blendowaniem.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować jedynie do połączenia. Zbyt długie miksowanie spowoduje że sernik urośnie i opadnie i będzie nierówny.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Polewa
Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać.
Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć śmietankową polewę wyrównać i piec jeszcze 15 minut.
Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej przez około 12 godzin).
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/sernik-jagodowy