Wykonanie
Niby lato za nami, a jednak są sposoby by je przywołać. To właśnie sernik
jagodowy. Cudowny kolor i smak tego ciasta przeniosą was w czasie do upalnych dni :).Sernik
jagodowy nie jest skomplikowanym wypiekiem, a jednak robi wrażenie.Serniki tego typu robi się na ciasteczkach i najlepsze są do tego
ciasteczka pełnoziarniste digestive . Niestety bardzo trudno je teraz dostać. Znalazłam jednak godnego ich następcę są to
ciastka pełnoziarniste Krakusa . Naprawdę idealnie się sprawdzają do serników.
Print RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 20 minCzas gotowania Passive
Time90 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 20 minCzas gotowania Passive
Time90 minut 12 godzin
Sernik
jagodowyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 20 minCzas gotowania Passive
Time90 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 20 minCzas gotowania Passive
Time90 minut 12 godzinSkładnikiSpód150 g
ciastek pełnoziarnistych50 g
masła roztopionegoMasa serowa750 g
sera na sernik(
twaróg mielony min. dwukrotnie)250 g
jagód(mogą być mrożone)200 g
cukru(drobny lub puder)1 łyżeczka pasty waniliowej2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej4 szt.
jajekPolewa300 ml
śmietany 18% lub 22%2 łyżki
cukru drobnego lub pudruPorcje: porcjiSposób przygotowaniaSpódWłączyć piekarnik na 150 stopni.
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papier wysypać masę
ciasteczkową. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Masa serowa
Jagody zblendować i przetrzeć przez sito. Jeśli używamy
jagód mrożonych należy je chwilę wcześniej wyjąć z zamrażalnika by "odtajały" przed blendowaniem.Wszystkie składniki na masę
serową powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować jedynie do połączenia. Zbyt długie miksowanie spowoduje że sernik urośnie i opadnie i będzie nierówny.Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.PolewaWszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać.Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć
śmietankową polewę wyrównać i piec jeszcze 15 minut.Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej przez około 12 godzin).Share this Recipe