ßßß Cookit - przepis na Zobacz wpisy

Zobacz wpisy

nazwa

Wykonanie

Przyjmowanie gości jest zajęciem bardzo przyjemnym i zdecydowanie jednym z moich ulubionych, a to między innymi dlatego, że pozwala mi szaleć w kuchni bez obaw, że przez cały tydzień będziemy zmuszeni wyjadać nadmiar słodkości ;) Dlatego na naszym kuchennym stole piętrzą się dziś, oprócz faworków i ciasta, stosy pysznych pączuszków z twarogiem :))
Pączuszki z twarogiem są świetną alternatywą dla tradycyjnych, drożdżowych. Robi się je szybciutko, nie potrzebują wyrastania, a usmażone długo zachowują świeżość (o ile oczywiście poleżą wystarczająco długo, byście się mogli o tym przekonać ;).
W domu mama robiła nam niejednokrotnie oponki z twarogiem, które uwielbiam, więc nie wahałam się długo przed przygotowaniem pączków z jego dodatkiem. Pączki rzeczywiście wyszły nieco podobne w smaku, choć chyba nieco mniej wyczuwa się w nich ser. Są za to dzięki niemu bardzo smaczne i nie wysychają, co zwykle przeszkadza mi w pączkach na drożdżach. Do tego pracy jest przy niech o wiele mnie, co mnie zawsze przekonuje ;) Jedyne, co może sprawiać odrobinę trudności to samo ich formowanie, bo ciasto jest lepkie i nawet natłuszczenie dłoni nie zawsze pomaga. Ale kto powiedział, że domowe pączki muszą być idealnie okrągłe? Moje nie są i jakoś nie przeszkadza im to znikać w niewyjaśnionych okolicznościach ;) Dobrze, że z przepisu wychodzi ich bardzo dużo, bo chyba nie było by czym gości częstować ;P
Polecam :)
* przepis z książki „Pyszne ciasta” Biblioteczka Poradnika Domowego, wydanie specjalne 1/08
Składniki na kilkadziesiąt pączków (w zależności od wielkości):
5 dużych jaj
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
3 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1kg twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie
Dodatkowo:
olej rzepakowy lub inny tłuszcz do smażenia
lukier lub cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Jajka utrzyj z cukrem (najlepiej mikserem), aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj mąkę oraz sodę i zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec dodawaj stopniowo twaróg cały czas ucierając, aż wszystkie składniki się połączą.
Rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku (jeśli masz termometr cukierniczy, powinien wskazywać temperaturę 175°C).
Natłuszczonymi rękoma formuj z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i kładź ostrożnie na rozgrzanym oleju. Pączki rosną w czasie smażenia, więc pamiętaj, by nie wrzucać ich zbyt wiele na raz. Jeśli temperatura tłuszczu jest odpowiednia, pączki powinny skwierczeć i po chwili wypłynąć na powierzchnię. Smaż do uzyskania ciemnozłotego koloru, obracając pączki w razie potrzeby.
Gotowe pączki wyjmuj ostrożnie z garnka (moim zdaniem najwygodniej robić to szczypcami kuchennymi) i odkładaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Wystudzone posyp cukrem pudrem lub polukruj wedle uznania.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/01/23/paczki-twarogowe