Wykonanie
            Już niedługo Tłusty Czwartek. Dlatego też pojawia się moja pierwsza tegoroczna propozycja. Oponki są 
banalne w wykonaniu, do przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu. Ja zrobiłam moje 
między zupą a drugim daniem, więc dzieciaki (i nie tylko one) mogły spałaszować je jeszcze na ciepło w ramach podwieczorku.

Składniki (na ok. 15 sztuk):250 g 
sera (może być z wiaderka)ok 280 g 
mąki pszennej3 łyżki 
cukru3 
żółtka1 łyżeczka 
sody oczyszczonej3 łyżki 
śmietany 18 %tłuszcz do smażenia
lukier lub 
cukier puder do posypaniaWykonanie:Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota i zagnieść dość lepkie ciasto. Na stolnicy wysypać odrobinę 
mąki. Ciasto przełożyć i delikatnie rozwałkować (lub rozpłaszczyć ręką) starając się nie dodawać za dużo 
mąki. Wycinać koła (np szklanką) a w środku mniejsze (kieliszkiem). Resztki ciasta zagnieść, ponownie rozwałkować i wycinać następne oponki. Gotowe oponki smażyć na głębokim tłuszczu (można z dodatkiem 
alkoholu) po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. Usmażone oponki osączyć na papierowym ręczniku. Posypać 
cukrem pudrem lub polać lukrem.
