Wykonanie
Już niedługo Tłusty Czwartek. Dlatego też pojawia się moja pierwsza tegoroczna propozycja. Oponki są
banalne w wykonaniu, do przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu. Ja zrobiłam moje
między zupą a drugim daniem, więc dzieciaki (i nie tylko one) mogły spałaszować je jeszcze na ciepło w ramach podwieczorku.

Składniki (na ok. 15 sztuk):250 g
sera (może być z wiaderka)ok 280 g
mąki pszennej3 łyżki
cukru3
żółtka1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 łyżki
śmietany 18 %tłuszcz do smażenia
lukier lub
cukier puder do posypaniaWykonanie:Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota i zagnieść dość lepkie ciasto. Na stolnicy wysypać odrobinę
mąki. Ciasto przełożyć i delikatnie rozwałkować (lub rozpłaszczyć ręką) starając się nie dodawać za dużo
mąki. Wycinać koła (np szklanką) a w środku mniejsze (kieliszkiem). Resztki ciasta zagnieść, ponownie rozwałkować i wycinać następne oponki. Gotowe oponki smażyć na głębokim tłuszczu (można z dodatkiem
alkoholu) po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. Usmażone oponki osączyć na papierowym ręczniku. Posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem.
