Wykonanie
Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki z pracy i robię go zawsze wtedy kiedy mam ochotę na taki prosty, niewyszukany sernik. W smaku jest bardzo neutralny chociaż jeśli ktoś chce, może dodać np. ekstrakt
waniliowy lub
rodzynki czy
skórkę pomarańczową. Ja najbardziej lubię kiedy jest bez dodatków, które nie tłumią tej niezwykłej puszystości jaka jest w tym serniku. Dodatkowym plusem jest szybkość wykonania bo robi się go naprawdę błyskawicznie.

Składniki:1 kg
sera (zmielony trzykrotnie)8 dag
mąki pszennej8 dag
cukru pudru8 dag
mleka w proszku6
żółtek12
białek na pianę30 dag
cukru do piany3/4 litra
śmietany 22%
Ser utrzeć mikserem stopniowo z
żółtkami i
cukrem pudrem. Miksująć dodawać
śmietanę,
mąkę,
mleko w proszku. Na koniec dodać pianę z
białek. Lekko wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnik i piec około 1 h. Jest to porcja na dużą blachę z wysokimi brzegami.Smacznego:)