Wykonanie
Biała czekolada to u nas w domu zawsze towar deficytowy, a to za sprawą moje
Męża, który wprost ją uwielbia i nieustannie mi wyjada. Teraz dołączyła do niego również nasza Zuzanka, która najwyraźniej odziedziczyła po nim nie tylko śliczne oczka ;) I tak, za każdym razem, gdy planuję sobie wypiek z dodatkiem
białej czekolady, muszę najpierw biec po nią do sklepu, bo w 9 przypadkach na 10, ta którą myślałam, że mam jest już zjedzona :)Mając takich dwóch czekoladowyjadaczy w domu, nie mogłam nie upiec ciasta z
białą czekoladą na święta :) Wybór padł na sernik, który wszyscy lubimy – prosty, tradycyjny, z dodatkiem
białej czekolady oraz
czekoladowym gagache, który tym razem zabarwiłam na czerwono i, choć nie jestem wielbicielką
barwników spożywczych, muszę przyznać, że wyszło bardzo świątecznie, zwłaszcza z „oszronioną”
żurawiną na środku :)Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:Spód
ciasteczkowy:300g
herbatników z
mleczną czekoladą60g miękkiego, niesolonego
masłaMasa serowa:1 kg
twarogu sernikowego lub zwykłego
twarogu, zmielonego dwukrotnie250g
serka mscarpone150g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka400g
białej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej2 łyżki
mąki ziemniaczanej175ml
naturalnego jogurtu greckiegoPolewa:200g
białej czekolady1/2 – 2/3 szklanki kremówki (w zależności od tego, jak gęstą chcecie polewę)2 -3 łyżeczki
czerwonego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie)Dodatkowo:
żurawina do dekoracjiWykonanie:
Ciastka na spód pokrusz i wymieszaj z miękkim
masłem (najprościej zrobić to w blenderze). Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy. Odstaw.
Twaróg oraz
serek mascarpone umieść w misie miksera, dodaj
cukier i zmiksuj.Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo
jajka i mieszaj, aż całość dobrze się połączy.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj łyżką z
jogurtem, upewniając się, że nie ma grudek. Tak przygotowaną pastę dodaj do masy serowej i zmiksuj dokładnie.Na koniec wmieszaj do masy przestudzoną, roztopioną
czekoladę.Masę wylej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę. Wystudź całkowicie w uchylonym piekarniku, po czym włóż do lodówki na 2 – 3 godziny.Schłodzony sernik udekoruj polewą i
owocami.By przygotować polewę, posiekaj
czekoladę i roztop ją w kąpieli
wodnej. W międzyczasie podgrzej kremówkę i wymieszaj z barwnikiem. Połącz kremówkę z roztopioną
czekoladą, wystudź i tak przygotowaną polewą udekoruj sernik. Na wierzch wyłóż
żurawinę obtoczoną w cukrze.Dekorację możesz oczywiście pominąć lub dowolnie dostosować do własnych upodobań.Smacznego :)