Wykonanie
Puszysty sernik z dodatkiem
białej czekolady … polany
sosem karmelowym z dużą ilością
prażonych orzeszków arachidowych.
Składniki spód:175 g pełnoziarnistych
herbatników30 g
masłaMasa serowa1 kg
twarogu półtłustego200 g
białej czekolady5
jajek2 łyżki
mąki ziemniaczanej¾ szklanki
cukruNa wierzch masy serowej:2 szklanki
orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych1 ½ szklanki
sosu karmelowego z tego przepisuWykonanie:Spód:Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód.
Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy roztopione
masło i miksujemy.
Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając spód palcami.Masa serowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Odstawiamy na chwilę.
Twaróg blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy
cukier,
mąkę ziemniaczaną i roztopioną
czekoladę a następnie po jednym
jajku. Zawsze blendujemy do połączenia składników. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!Na
ciasteczkowy spód przekładamy masę
serową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 20 min. w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę to 120 st. C i pieczemy 90 min. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilkanaście godzin schładzamy w lodówce.Na wystudzony sernik wylewamy
sos karmelowy wymieszany z prażonymi
orzeszkami ziemnymi.Smacznego!