ßßß Cookit - przepis na Sernik z białą czekoladą i orzechami w karmelu

Sernik z białą czekoladą i orzechami w karmelu

nazwa

Wykonanie

Puszysty sernik z dodatkiem białej czekolady … polany sosem karmelowym z dużą ilością prażonych orzeszków arachidowych.
Składniki spód:
175 g pełnoziarnistych herbatników
30 g masła
Masa serowa
1 kg twarogu półtłustego
200 g białej czekolady
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
Na wierzch masy serowej:
2 szklanki orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych
1 ½ szklanki sosu karmelowego z tego przepisu
Wykonanie:
Spód:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy roztopione masło i miksujemy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając spód palcami.
Masa serowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę.
Twaróg blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i roztopioną czekoladę a następnie po jednym jajku. Zawsze blendujemy do połączenia składników. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!
Na ciasteczkowy spód przekładamy masę serową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 20 min. w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę to 120 st. C i pieczemy 90 min. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilkanaście godzin schładzamy w lodówce.
Na wystudzony sernik wylewamy sos karmelowy wymieszany z prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/sernik-z-biala-czekolada-i-orzechami-w-karmelu