Wykonanie

Dzisiejszy post trochę późno, ale korzystając z tego, że Piotrek skończył w miarę wcześnie pracę, wybraliśmy się na szybkie zakupy spożywcze. Wróciliśmy oczywiście z masą rzeczy, których nie zamierzaliśmy kupować (jak kolejne dekoracje, śliczny durszlaczek i nowe filiżanki), ale nabyliśmy też kilka pięknych kawałków
mięska, które już się pekluje. Będzie pyszna domowa
wędlinka :)Przejdźmy jednak od rzeczy :) Ci, którzy obserwują mnie na FB lub Instagramie, wiedzą zapewne, że od wczoraj królują u nas drożdżówki i
strucle. Dzielnie testowaliśmy z Piotrkiem i Zuzią kolejne
drożdżowe wypieki, popijając je litrami
mleka ;) Zjedliśmy ich już dużo za dużo, ale cóż
mogę powiedzieć – były pyszne :)) Ledwie udało mi się „strzelić” ostatniej
strucli jakie takie zdjęcie, tak szybko zniknęła ;)Po kilku próbach
mogę się wreszcie podzielić z
Wami bardzo dobrym (moim skromnym zdaniem oczywiście) przepisem na
struclę z kwaskowatym
porzeczkowym dżemem i słodziutkim marcepanem. Chyba nie muszę podkreślać, jak pyszna jest? ;PZ
ciastem pracuje się bardzo przyjemnie i, nawet jeśli nie macie robota, wyrobienie go nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. A nadzienie to już sama przyjemność :) Warto tylko pamiętać, że
dżem im gęstszy, tym lepszy. Na wierzch całe mnóstwo migdałowej kruszonki i gotowe :)Polecam :)Składniki:500g
mąki pszennej2 łyżeczki
drożdży instant2 łyżki
cukru100g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonego60ml (4 łyżki) letniego
mleka1 łyżka
likieru migdałowego (można pominąć lub dać w zamian łyżeczkę esencji migdałowej)4 duże
jajkaNadzienie:spory słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki (jeśli nie macie domowego, wybierajcie niskosłodzony, z jak największą zawartością
owoców)około 200g masy marcepanuKruszonka:60g niesolonego
masła, roztopionego40g drobnego
cukru do wypieków60g mielonych migdałow40g
mąki pszennejWykonanie:Najpierw przygotuj ciasto.
Mąkę wymieszaj z
cukrem oraz
drożdżami, zrób w środku zagłębienie i wbij w nie
jajka. Dodaj przestudzone
masło,
mleko oraz
likier migdałowy i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Przełóż je na blat oprószony delikatnie
mąką i wyrabiaj przez kilka minut. By sprawdzić, czy jest gotowe uformuj z niego kulę i zrób w niej delikatne wgłębienie – jeśli wgniecenie „odskoczy”, ciasto jest gotowe.Włóż kulę ciasta do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut, by wyrosło (powinno podwoić objętość).Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz krótko, po czym rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 3 – 4 mm. Posmaruj szczodrze
dżemem porzeczkowym, pozostawiając około centymetra wolnego miejsca na brzegach i pokrusz na to marcepan.
Zwiń całość w rulon, jak roladę.Pozostawiając około 3 cm od jednego końca, przetnij ciasto wzdłuż na trzy paski i zapleć je na kształt warkocza. Złącz końce i przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).*Przykryj formę z
ciastem ściereczką lub
owiń folią spożywczą i odstaw na około 20 minut do napuszenia.Podczas gdy ciasto wyrasta po raz drugi, przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj widelcem, aż powstaną grudki.Wyrośnięte ciasto posyp obficie kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 50 minut, aż wyrośnie i nabierze złotego koloru. Jeśli będzie się zbyt mocno przypiekać na wierzchu, przykryj je folią aluminiową.Upieczone uwolnij ostrożnie z formy i wystudź.Smacznego :)

* Ciasto można też upiec w okrągłej formie z kominem lub układając na środku tortownicy małą żaroodporną miseczkę bądź kokilkę. W ten sposób będziecie
mieć pewność, że będzie się piekło równomiernie.