ßßß
A owoce? Możecie użyć jeżyn, ale każde inne są również dozwolone - maliny, brzoskwinie, śliwki, co kto lubi :-).Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z Wami moim małym, bardzo udanym eksperymentem.Zapraszam!Składniki:Ciasto:ok. 500 g mąki pszennej140 g cukru2/3 szklanki ciepłego mleka100 g masła (roztopione i przestudzone)35 g świeżych drożdży (lub równowartość suchych)2 jajka (rozmiar L)Kruszonka:100 g mąki pszennej60 g cukru60 g masłaowoce - u mnie kilka garści jeżynWykonanie:Z drożdży przygotowujemy zaczyn - drożdże kruszymy, dodajemy do nich kilka łyżek cukru i mąki oraz niewielką ilość mleka, dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem, aż podwoi objętość.Następnie zaczyn mieszamy z jajkami, masłem, cukrem i mlekiem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę, ciągle mieszając. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie musi odchodzić od dłoni. Ciasto posypujemy mąką, zostawiamy pod przykryciem i czekamy aż podwoi objętość.
Gotowe przelewamy do formy, posypujemy owocami, można je lekko wcisnąć w ciasto i posypujemy kruszonką (zagniatamy dokładnie mąkę, cukier i masło).Pieczemy w 180 st. około 40 minut, do suchego patyczka.Smacznego!