Wykonanie

Po ostatnich jesiennych i typowo świątecznych wypieków naszła mnie ochota na coś lekkiego i przyjemnego. Wyjęłam z zamrażalnika kupione jakiś czas temu
maliny, przygotowałam formę do pieczenia i już po chwili w domu pachniało świeżym
ciastem :)To ciasto przygotowałam na bazie przepisu, który na blogu pojawił się już kilka miesięcy temu. Chodzi mi o ciasto
owocowe na
kefirze, które jest nie tylko najprostszym, ale też jednym z najsmaczniejszych ciast z
owocami, jakie dane mi było piec. Tym razem jednak postanowiłam podmienić
mąkę na nieco zdrowszą – orkiszową, dodać
migdały i
maliny.Przyznam, że choć przepis podstawowy nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, obawiałam się trochę, że z
mąką pełnoziarnistą i mielonymi
migdałami, ciasto może nie wyrosnąć lub okazać się zakalcem. Na szczęście nic takiego się nie zdarzyło – wyrosło lekkie i puszyste, a pełnoziarnista
mąką nadała mu delikatnej chrupkości na wierzchu.Polecam :)Składniki na dużą prostokątną proformę (24 x 32cm):2 szklanki pełnoziarnistej
mąki orkiszowej1/2 szklanki mielonych
migdałów (możecie pominąć i dać w to miejsce 1/2 szklanki
mąki orkiszowej)2 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 duże
jajka1/2 szklanki
oleju1 szklanka
kefiru lub
maślanki3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków (możecie dać tylko 2/3 szklanki, jeśli chcecie)2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiDodatkowo:300g mrożonych
malin (nie trzeba ich rozmrażać)około 1/2 szklanki
płatków migdałowychWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszaj w dużej misce z mielonymi
migdałami oraz
proszkiem do pieczenia.W drugiej misce roztrzep widelcem
jajka. Dodaj
olej,
kefir i
cukier, wymieszaj dokładnie. Przelej mieszankę do miski z suchymi składnikami i wymieszaj niezbyt dokładnie, jak przy przygotowywaniu muffinów (nie szkodzi, jeśli pozostaną grudki
mąki).Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż równomiernie
maliny i posyp całość
płatkami migdałowymi.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 -50 minut, od tzw. suchego patyczka.Wystudź w formie.Smacznego :)