Wykonanie
To była typowa, czerwcowa sobota-
truskawki relaksowały się w durszlaku, a Mała I marudziła o coś słodkiego. W domu spory zapas
maślanki, a w głowie pomysł na ciasto z
truskawkami i
migdałami. Przeczesując internet w poszukiwaniu inspiracji zajrzałam do Słodkiej Babeczki (swoją
drogą, jeżeli jeszcze nie znacie tego bloga, to gorąco polecam) i trafiłam na ciasto
maślankowe z
owocami i kruszonką . Ciasto, w którym podobno trudno o zakalec! Czego chcieć więcej? Kruszonkę zastąpiłam
migdałami i powstało pyszne
Maślankowe ciasto z
truskawkami .

Składniki:350g
mąki1/2 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 szklanka
maślanki1/2 szklanki
oleju2
jajka1/2 kg
truskawek100g
płatków migdałowychWykonanie:W jednej misce mieszamy sypkie składniki- przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier biały i
waniliowy. W drugiej misce roztrzepujemy
jajka, dodajemy
maślankę,
olej i ekstrakt
waniliowy. Łączymy zawartość obu misek i całość mieszamy widelcem (nie mikserem!), podobnie jak ciasto na muffinki.Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Umyte, osuszone i pozbawione szypułek
truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy na cieście. Całość posypujemy
płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30 - 40 minut do "suchego patyczka".

