Wykonanie
Nareszcie weekend i przed nami dwa dni z Tatą, na które z Zuzią tak niecierpliwie czekałyśmy. Ona wreszcie będzie mogła pokazać mu jak wysokie wieże umie już zbudować z klocków i jak poustawiała lalki w
domku, a ja
będę miała czas na całą masę spraw, za które cały tydzień nie mogłam, bądź nie miałam ochoty się zabrać – pranie, pieczenie domowej szyneczki na kanapki, zakupy i wyprawę do księgarni.Mamy z Mężem taką niepisaną umowę, że w wolne dni on przejmuje większość obowiązków przy Zuzi, podczas gdy ja zajmuję się swoimi sprawami. Obojgu nam pasuje ten układ, dzięki któremu Mąż ma okazję pobyć z Córcią bez mojej nadgorliwej matczynej obecności, podczas gdy ja cieszę się czasem tylko dla mnie.Na takie dni lubię przygotować coś ekstra dla moich wariatów, by nie opadli z sił w trakcie zabawy. Na ogół staram się, by były to jakieś małe przekąski, które będą mogli jeść biegając po ogrodzie lub układając puzzle.
Ciasteczka,
cake pops,
wafelki… możliwości jest wiele, a jedna pyszniejsza od drugiej. Dziś postawiłam na
orzechowe batoniki i to był strzał w dziesiątkę! :)Dawno już nie
jadłam tak pysznej krajanki. Jest tu wszystko, co lubię – mnóstwo
orzechów,
mleko skondensowane,
czekolada i
ciasteczkowy spód, dzięki któremu przygotowanie tych batoników jest tak banalnie proste :) Taka przekąska bije na głowę wszystkie kupne batony i będzie nie lada gratką dla wielbicieli
orzechów.Polecam :)* przepis z „Baking cookies and biscuits” C. Athkinson,V. Barret i J. FarrowSkładniki na około 12 – 14 batoników:250g
ciasteczek digestive, pokruszonych115g niesolonego
masła, roztopionego150g drobno posiekanej
mlecznej czekolady lub
czekoladowych łezek (chocolate
chips)200g mieszanki dowolnych
orzechów (u mnie włoskie,
migdały oraz ziemne)200ml słodzonego
mleka skondensowanegoWykonanie:Pokruszone
ciasteczka wymieszaj z roztopionym i przestudzonym
masłem. Tak przygotowaną mieszanką wyłóż dno prostokątnej formy o wymiarach około 10 x 36cm lub kwadratowej o
boku 20cm (możesz je wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia, by ułatwić wyjęcie krajanki).
Ciasteczkowy spód posyp około 2/3
czekolady (100g), po czym rozłóż na wierzchu
orzechy i pozostałą
czekoladę. Na koniec równomiernie polej całość
mlekiem skondensowanym.Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut, aż wierzch się zarumieni, a
mleko skondensowane będzie lekko bulgotać.Wyjmij i pozostaw w formie na około 15 minut, po czym delikatnie wyjmij i wystudź całkowicie. Pokrój w prostokąty lub kwadraty.Smacznego :)